Hlavní obsah

Britský soud vydal zatykač na izraelskou exministryni Cipi Livniovou

Londýn

Britský soud vydal kvůli obvinění z válečných zločinů při ofenzívě v pásmu Gazy zatykač na bývalou izraelskou ministryni zahraničí Cipi Livniovou, která měla o víkendu mluvit v Londýně. Informují o tom v úterý britská média, podle nichž soud ve Westminsteru jednal v reakci na žalobu právníků zastupujících oběti lednového útoku v Gaze.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská premiérka Cipi Livniová

Článek

Livniová měla v neděli mluvit na konferenci organizace Židovský národní fond, ale podle své kanceláře prý cestu do Londýna zrušila už před dvěma týdny z důvodů, které nesouvisely se zatykačem. Když londýnský soud zjistil, že Livniová v Londýně není, zatykač stáhl.

Je to již druhý případ v posledních měsících, kdy britské soudy usilovaly o zadržení izraelského představitele kvůli žalobám na jejich akce v konfliktu s Palestinci. Vydání zatykače v úterý potvrdilo také izraelské ministerstvo zahraničí, které Londýn vyzvalo, aby takové právní kroky znemožnil.

Britské ministerstvo zahraničí bylo celou situací zjevně zaskočeno. V prohlášení uvedlo, že "naléhavě zkoumá důsledky tohoto případu". Británie je podle ministerstva odhodlaná přispívat k podpoře míru na Blízkém východě a být strategickým partnerem Izraele. "Proto musí být izraelští představitelé s to přijíždět do Británie k jednáním s britskou vládou," uvedlo ministerstvo.

Při ofenzívě v Gaze zahynuly stovky civilistů

Livniová byla ministryní zahraničí v době izraelské ofenzívy v Gaze a patřila před izraelskými volbami k jejím nejdůraznějším obhájcům. Podle Palestinců zahynulo v Gaze na 1400 lidí, především civilistů, včetně žen a dětí. Izrael tvrdí, že jednal v sebeobraně po raketových útocích Hamasu a napočítal 1166 mrtvých, většinu z nich prý tvořili bojovníci.

V září propalestinské skupiny podaly kvůli údajným válečným zločinům v Gaze žalobu na izraelského ministra obrany Ehuda Baraka, který přijel na konferenci Labouristické strany a sešel se s premiérem Gordonem Brownem. Soud však odmítl vydat zatykač, protože Barak jako ministr má diplomatickou imunitu. Té by se nicméně netěšila při své případné návštěvě Livniová.

List The Guardian také cituje izraelské zdroje, podle nichž ministři izraelské vlády nyní žádají izraelské velvyslanectví v Londýně, aby jim při jejich soukromých cestách zajistilo i setkání s britskými oficiálními představiteli. Takové schůzky by jim podle deníku pojistily imunitu proti případnému zatčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám