Hlavní obsah

Romové ze Slovenska umlátili koně holemi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na internetu koluje video, na němž Romové z východního Slovenska mlátí holemi koně, až padne na zem, a tam ho utlučou. Podle serveru tvnoviny.sk jsou záběry pořízené pravděpodobně v obci Rudňany. Podle veterinářů je tento postup nezákonný.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Na východním Slovensku Romové často kupují koně na maso. Místo aby koně odvedli na jatka, pořádají tyto svérázné zabijačky.

Na videu je vidět, jak dva Romové drží koně, zakrývají mu oči rukama a uklidňují ho. Třetí Rom zvíře zabije úderem hole, nebo sekyry. Další video bylo pořízeno pravděpodobně v obci Rakúsy. Romové zde uvázali koně za nohu ke kůlu, bili ho holemi, až klesl na zem.

Podle veterinářky Moniky Kurucové způsob zabíjení zvířat upravuje zákon. „V zákonu je jasně uvedeno, že zvíře musí být usmrceno humánním způsobem a nesmí trpět,“ řekla veterinářka ze Spišské Nové Vsi.

Nahrávky už mají v rukou policisté. „Ve lhůtě třiceti dní rozhodneme ve spolupráci s veterináři, zda šlo o přestupek, trestný čin nebo věc bude odmítnuta,“ uvedla mluvčí košické policie Jana Demjanovičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám