Hlavní obsah

Kvůli požárům nařízena evakuace 10 000 obyvatel předměstí Atén

Aktualizováno

Aténské městské úřady nařídily evakuaci 10 000 lidí z předměstí řeckého hlavního města, které začal ohrožovat obrovský požár. Informovala o tom agentura AP. Oheň se rozhořel před víkendem a blíží se k metropoli. Hasičům se ho nedaří zvládnout. Češi by podle dostupných informací neměli být v ohrožení.

Foto: Reuters

Hasič bojuje s postupujícím ohněm 25 kilometrů severovýchodně od řecké metropole.

Článek

Řecká civilní ochrana vyhlásila v sobotu v regionu nad Aténami stav nouze. Lesní požár tam úplně zničil už desítky domů. Dostal se až k nemocničním budovám u Penteli asi 15 kilometrů od hlavního města. Kliniky bylo proto nutné evakuovat.

Hned po rozbřesku nasadili hasiči do akce opět letadla a vrtulníky. Čtyři další stroje by odpoledne měly přiletět na pomoc z Francie a Itálie. Do oblasti směřují také posily z celé země.

"Byla to nejhorší noc mého života. Oheň nás obkličuje," popsal dramatickou situaci jeden z obyvatel Marathonu. Toto historické město leží 40 kilometrů na severovýchod od řecké metropole. V sobotu večer se požár táhl po frontě dlouhé zhruba 40 kilometrů. Ohně hořely i na ostrovech Zakynthos, Evia a Skyros.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám