Hlavní obsah

Karadžič: USA vyzbrojily bosenské muslimy, zbraně pašovali Pákistánci ze sil OSN

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Navzdory embargu na dovoz zbraní americká vláda po dohodě s dalšími státy zásobovala zbraněmi bosenské muslimy během občanské války. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu to řekl někdejší bosenskosrbský prezident Radovan Karadžič obviněný z válečných zločinů.

Článek

Podle něj vyšetřování amerického Kongresu prokázala, že v letech 1993 až 1995 jednalo ministerstvo zahraničí USA s činiteli saúdské Arábie, Turecka a Pákistánu o převozu výzbroje a munice pro bosenské muslimy.

Karadžič podle rozhlasu Radio Srbija tvrdí, že Pákistán v letech 1992 až 1996 vyslal na Balkán šest tisíc příslušníků mírových sil OSN (UNPROFOR) mimo jiné pro to, aby se podíleli na pašování zbraní pro bosenské muslimy a dohlíželi na něj.

V menší míře se do přísunu zbraní bosenským muslimům zapojili i vojáci UNPROFOR z Malty a Bangladéše. Fakt, že se UNPROFOR zamíchal do těchto případů, potvrzuje i zpráva nizozemské vlády, dodal bývalý prezident.

Karadžič připomněl, že v lednu 1993 zadrželi v Jaderském moři pákistánskou loď na palubě s deseti kontejnery zbraní pro muslimské jednotky. Vyzval současně Islámábád, aby zveřejnil dokumenty o rozhovorech s vládami USA, Británie, Francie, Německa, Chorvatska a Bosny o dodávkách zbraní pro bosenské muslimy od 1. dubna 1992 do 31. prosince 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám