Hlavní obsah

Švýcarská klinika chce nechat umřít zdravou ženu

– Zurich
Novinky, Tomáš Reiner

Klinika Dignitas v Zurichu, kde umožňují vážně a nezvratně nemocným lidem dobrovolně odejít ze života, se dostala pod palbu ostré kritiky. Chce totiž nechat zemřít zdravou ženu, která si přeje skončit se životem po boku svého nemocného manžela. Napsal to britský list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Šéf kliniky Dignitas Ludwig Minelli

Článek

Šéf kliniky Ludwig Minelli plán hájil. Sebevraždu označil za "báječnou příležitost k úniku“, která by neměla být jen pro smrtelně nemocné či vážně postižené. Podle něj by měl mít možnost spáchat asistovanou sebevraždu každý "duševně schopný“ člověk. Upozornil, že neúspěšné pokusy o dobrovolný odchod ze života stojí zdravotnictví spoustu peněz.

Podle kliniky při zuryšské univerzitě nebyla nemocná více než pětina lidí, kterým Dignitas umožnila život ukončit. Minelli předpokládá, že v případu kanadského páru, který chce zemřít společně, rozhodne soud.  

Dignitas v hojné míře využívají Britové, už jich tam dobrovolně zemřelo přes sto. Ministryně zdravotnictví Patricia Hewittová už proto vyzvala ke změně zákona, který chrání lidi, kteří pomáhají nemocným k zahraniční cestě za účelem asistované sebevraždy. Ve čtvrtek kritizovala přímo Dignitas, kde stav pacientů neposuzuje psychiatr.

Skutečnost, že spousta pacientů, kterým klinika pomohla zemřít, byla psychicky nemocná, Minelli potvrdil. Na vině je podle něj neochota švýcarských kolegů s Dignitas spolupracovat.

Anketa

Měla by podle vás být umožněna asistovaná sebevražda zdravým lidem?
Ano
34,8 %
Ne
65,2 %
Celkem hlasovalo 25629 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám