Hlavní obsah

Osud radaru je po Topolánkově pádu nejistý, píší New York Times

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Londýn

Úterního vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka Poslaneckou sněmovnou si ve středu všímají i prestižní světové deníky. Zatímco britské Timesy, které mají blízko ke konzervativcům a tudíž nejsou nakloněni Bruselu, napsaly, že Evropskou unii bez vedení v předsednické zemi ovládl zmatek, Timesy newyorské se zabývají budoucností amerického plánu na umístění obranného radaru v ČR. Jeho osud je podle nich nejistý.

Foto: Roman Vondrouš , ČTK

Premiér Mirek Topolánek při úterním hlasování Sněmovny

Článek

Britské Timesy upozorňují, že letos padla už třetí vláda na východ od někdejší železné opony. Newyorské Timesy dodávají, že na rozdíl od lotyšského a maďarského případu to není v důsledku ekonomických potíží, ale vnitřních rozporů. Středopravá (Topolánkova) koalice byla vždy křehká a levice vystihla slabou chvilku, podotýká se v článku.

New York Times rovněž poznamenávají, že pád přišel necelé dva týdny před návštěvou prezidenta Baracka Obamy, který do Prahy přijede posílit transatlantické vztahy. "I když kabinet přetrvá, vládní kolaps podkope cíle zahraniční politiky Topolánkovy koalice, včetně plánů výstavby americké protiraketové obrany v zemi, kterou už navíc Washington přehodnocuje," píší NYT.

Budoucnost v rukou nepředvídatelného Klause

Úterní Topolánkův neúspěch též znamená, že do vytvoření nového kabinetu bude Evropské unii předsedat země, v níž parlament nemá důvěru ve vládu, doplnil deník s tím, že na situaci bude nejvíc profitovat prezident Václav Klaus, ekonomický liberál a hlasitý kritik unie. New York Times dodávají, že by neměl být podceňován ani dopad na ekonomiku, k investorům byl prý v nejistých časech vyslán špatný signál.

Britské Timesy se zabývají hlavně nejistým vedením Evropské unie. Píší, že Topolánek se možná bude muset připravovat na volby, zrovna když by se měl zaměřit na summit zemí G20.

"Topolánkova budoucnost spočívá v rukou nepředvídatelného českého prezidenta, Václava Klause, jeho někdejšího stranického kolegy a nyní hořkého oponenta," dodal londýnský list.

Jmenované problémy a okolnosti zmiňuje i tisk v dalších zemích. Polské noviny napsaly, že EU čeká na Klausovy kroky a stejně jako španělské podotkly, že může být v ČR ohrožena ratifikace Lisabonské smlouvy. Německý tisk potvrdil, že bude snížena Topolánkova autorita a v ČR posílí euroskeptické hlasy, francouzský tisk vyjadřuje obavy z Klause a vakua v čele EU. Britské listy Financial Times a Daily Telegraph uvedly, že vláda padla kvůli ekonomické krizi. 

Le Figaro: "Českému předsednictví hrozí, že bude paralyzováno. Hrozí, že lisabonská smlouva, která závisí na pouhém 'ano' Prahy a Dublinu, bude odsunuta."
The New York Times: "Česká vláda utrpěla nepříjemnou porážku v poločase svého předsednictví v Evropské unii, což zpochybňuje její schopnost vést největší světový obchodní blok v době hospodářské krize."
Financial Times: "Nečekaný pád vlády Mirka Topolánka posiluje francouzský argument, podle něhož se na předsedání unii, která je největší světovou ekonomikou, nehodí menší a špatně připravené země."
BBC: "Kromě toho, že předsedá unii, Česká republika je také uprostřed ratifikace lisabonské smlouvy a jedná o umístění (americké) radarové základny na českém území. Všechny tyto důležité zahraničněpolitické iniciativy jsou nyní zpochybněny."
Süddeutsche Zeitung: "V Bruselu vyvolaly pražské turbulence obavu. Diplomaté se domnívají, že Topolánek nyní bude sotva schopen splnit svou hlavní úlohu: spojovat 27 členských zemí."
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "V předvečer rozhodujících rozhovorů EU se Spojenými státy o překonání hospodářské krize a návštěvy amerického prezidenta v Praze teď má Topolánek každopádně svázané ruce."
Die Presse: "V době vlády bez důvěry bude mít Klaus každopádně větší moc, a to i v rámci českého předsednictví EU. To je fakt, který se v Bruselu nikomu nelíbí. I z tohoto důvodu hledí (Brusel) s obavami na dění v Praze."
Der Standard: "Topolánkova vláda zůstane přinejmenším do konce evropského předsednictví v úřadě. Předsednictví absolvuje ne hůře než dosud. Kritici beztak soudí, že už to hůř ani nejde."
Népszabadság: "Poslední události v Praze spíše posílily latentní podezření, že nové členské státy EU se pro tuto vedoucí roli nehodí, protože u nich není demokracie ještě dostatečně stabilní."
Švédský rozhlas o nadcházející návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze na summitu EU-USA: "Hrozí, že to, co mělo být pompézním představením, bude nyní okamžikem mnohem matnějším a nejistějším."
Irská televize RTE: "Bezprostředním důsledkem zhroucení české vlády je, že ratifikace lisabonské smlouvy bude takřka s určitostí opožděna."
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám