Hlavní obsah

V anglické nemocnici umřely stovky lidí kvůli špatné péči

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr zdravotnictví Alan Johnson se v úterý omluvil za katastrofální služby nemocnice ve Staffordu, o nichž informovala úřední zpráva vzešlá na popud veřejnosti. Ukázalo se, že v nemocnici za poslední tři roky zemřelo 400 až 1200 lidí nad průměr. Oznámila to tamní média.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I když není jasné, kolik lidí zemřelo zbytečně, vládní zdravotnická komise uvedla, že pacienti nepochybně přišli k újmě, neboť vedení nemocnice svou úlohu naprosto nezvládlo.

Zdravotníci nebyli dostatečně kvalifikovaní, bylo jich málo, operace se opakovaně odkládaly a pacientům byly odpírány základní prostředky a pomoc. Zaměstnanci recepce kupříkladu museli vykonávat základní vyhodnocení stavu pacienta po jeho příchodu, přičemž neměli zdravotnické vzdělání. Kardiogram na urgentním příjmu byl zase vypnutý, protože sestry nevěděly, jak s ním zacházet.

„Chtěl bych se za vládu a zdravotnický resort omluvit. Vedení závažné problémy vůbec nezvládlo a nemělo přehled o situaci. To ústilo v naprosto nepřijatelnou neschopnost léčit naléhavé případy bezpečně a s důstojností,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám