Hlavní obsah

Vatikán označil omluvu biskupa Williamsona za nedostatečnou

– VATIKÁN

Vatikán v pátek prohlásil, že omluva britského biskupa Richarda Williamsona za popírání rozsahu holokaustu je nedostatečná, a vyzval ho, aby se svých názorů plně a veřejně zřekl. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Biskup Richard Williamson je doprovázen policií na britském letišti Heathrow po svém příletu z Argentiny.

Článek

Biskup vyvolal minulý měsíc pobouření popřením počtu obětí nacistického vyvražďování Židů (holokaustu). Ve čtvrtek bylo oznámeno, že v dopise adresovaném Vatikánu požádal "o odpuštění před Bohem" a o odpuštění od všech, kterých se jeho výroky dotkly. Vyslovil také politování nad "bolestí, kterou způsobil katolické církvi".

Williamson patří ke čtveřici biskupů z tradicionalistického Bratrstva svatého Pia X., jejíž někdejší vyobcování z církve papež Benedikt XVI. koncem ledna zrušil. Shodou okolností Williamson těsně předtím veřejně řekl, že nevěří v existenci nacistických plynových komor a že v koncentračních táborech zemřelo nanejvýš 300 000 Židů, ne šest milionů.

I když zrušení exkomunikace a biskupovy názory nijak nesouvisely, papež byl kvůli svému rozhodnutí široce kritizován. Biskup pak byl vypovězen z Argentiny, kde pobýval od roku 2003, a ve středu přijel do Británie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám