Hlavní obsah

V Polsku interrupce úplně nezakáží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští poslanci po bouřlivé diskuzi v pátek zamítli dva  návrhy ultrakatolické Ligy polských rodin (LPR) na radikální změnu části ústavy, která se týká ochrany života od početí a znamenala by úplný zákaz interrupcí. Parlament neschválil ani dva prezidentské návrhy stanovící právní ochranu člověka od početí. LPR chce také prosadit zákaz rozvodů.

Článek

Návrhy ultrakatolické Ligy polských rodin (LPR) by vedly k úplnému zákazu interrupcí a vyloučily by možnost legalizace eutanazie, nezískaly ale potřebnou dvoutřetinovou podporu přítomných poslanců.

Další dva byly prezidentské návrhy, podle nichž "život podléhá od početí právní ochraně", ty by ale k úplnému zákazu interrupcí nevedly. Dokumentu však právníci a někteří poslanci vytýkali nepreciznost a nekonkrétnost. Protože někteří poslanci vládní strany Právo a spravedlnost nechtějí podpořit prezidentský návrh, rozhořel se uvnitř největší vládní strany spor.

O změně ústavy se diskutuje v Polsku několik měsíců. Návrh LPR, kvůli němuž by se musel změnit interrupční zákon a umělé přerušení těhotenství by bylo úplně zakázáno, rozdělil společnost. Již nyní přitom patří polský zákon o interrupcích k nejpřísnějším v Evropě.

LPR chce zakázat rozvody

Ultrakatolická Liga polských rodin (LPR) chce také zakázat rozvody. Sejm by měl přijmout chartu práv polských rodin, podle níž pouze manželé mají poslání dávat život, a tak nelze vykonávat umělá přerušení těhotenství ani sterilizace. Nejnovější nápad této radikální katolické strany zatím nemá takovou podporu, aby prošel parlamentem. V příslušném výboru proti zapsání charty rodinných práv do ústavy hlasovali poslanci opozice i koalice. Ale o definitivním smetení celého projektu musí ještě rozhodnout celá dolní komora parlamentu.

V chartě se praví, že rodina by se měla být opírat o manželský svazek ženy a muže. Rodiče mají právo sexuálně vychovávat dítě doma, nikoliv ve škole. Rodině podle návrhu může škodit sterilizace, interrupce a antikoncepce.

Podle opozičních poslanců návrh LPR zesměšňuje polskou vládu nejen v očích Poláků, ale i za hranicemi, podobně jako předchozí nápady LPR, jako například zakázat propagaci homosexuality.

Boje i o obchody

V Polsku nyní ale řeší i otázku, zda uzákonit, že mají mít obchody o církevních a státních svátcích zavřeno, nebo to nechat na uvážení majitelů a nezasahovat jim do jejich práv. Návrh zákazu prodeje podal poslanec Stanislaw Szweda z vládní strany Právo a spravedlnost. Návrh podporuje několik stran a podle průzkumu veřejného mínění také 60 procent Poláků.

V minulosti polští poslanci několikrát navrhovali, aby obchody byly zavřeny v neděli. Návrh dokonce jednou schválil parlament, ale nakonec ho vetoval tehdejší prezident Aleksander Kwašniewski. Poslanec Szwed proto přišel s kompromisem, omezit prodej pouze o dvanácti svátcích.

"Chtěl jsem navrhnout zákaz i o nedělích, ale experti mi řekli, že tak radikální zápis v zákoně by nebyl dobrý. Znamenal by zrušení až 27 000 pracovních míst," vysvětlil Szwed. Podle něj by měli poslanci jeho projekt podpořit, pokud jim záleží na ženách. Právě zaměstnankyně supermarketů a hypermarketů musejí o nedělích a svátcích být v práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám