Hlavní obsah

Operace Prolomení obklíčení: Islámský stát od počátku plánoval útoky v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jedním z důvodů ustavení a udržení chalífátu Islámského státu byla potřeba mít prostor pro výcvik teroristů, kteří budou útočit v západní Evropě. Uvedla to v úterý televize Sky News s odkazem na analýzy materiálů, které získali přeběhlíci z hlavního stanu IS v Rakce. Výcvik teroristů podle ní probíhal mnohem déle, než si západní tajné služby myslely.

Foto: Reuters

Záběr na seznamy jmen naverbovaných bojovníků IS, které vynesl přeběhlík IS.

Článek

Informace naznačují, že nebezpečí útoků je vyšší, než se dosud předpokládalo, a že na Západě působí rozsáhlá sít nedetekovaných spících buněk teroristů IS, které by mohly plánovat podobné krveprolití, jako byly atentáty v Paříži a Bruselu.

Také to podle Sky News mění pohled na IS, který se podle stávajících expertíz zaměřoval především na ustavení chalífátu na Blízkém východě, a ne jako Al-Káida na útoky na Západě.

Podle Sky News dokumenty, které vynesl přeběhlík abú Hamíd [celá zpráva], ukazují, že koordinované útoky na Západě byly jedním ze základních stavebních kamenů Islámského státu.

Jen měsíce po vyhlášení chalífátu

Z dokumentů plyne, že rozkazy pro teroristické buňky k přesunu do Evropy byly vydány už v listopadu 2014. Tedy ani ne půl roku po vyhlášení chalífátu, v době, kdy už Islámský stát čelil náletům Američany vedené koalice a zabíjel západní rukojmí.

Podle rozkazu se měli vycvičení teroristé v rámci operace nazvané Prolomení obklíčení rozdělit do „čtyřčlenných skupin“, překročit syrské hranice a zamířit do „zemí nevěřících“.

Další dokument z prosince potvrzuje, že skupiny dosáhly svých cílových „speciálních oblastí“. Ty nejsou v dokumentech specifikovány, ale jeden z přeběhlíků, který v minulosti pomáhal radikálům dostat z Islámského státu do bezpečí, řekl, že terčem operace Prolomení obklíčení je Evropa.

Rozkazy byly určené abú Muhammadovi Šamálímu. Jeho jméno se objevuje v uniklých dokumentech víc než 400krát. Bývá spojován s islámskými radikály ze severu Evropy. Spojené státy vypsaly na jeho dopadení odměnu pět miliónů dolarů.

„Historické hranice” chalífátu

Sky News zmiňuje, že Islámský stát chtěl obnovit a rozšířit chalífát v historických hranicích za pomoci útoků, vyprovokování války se Západem a tím, že rozdělí společnost. Televize uvádí, že šlo o dlouhodobý plán, jehož detaily se teprve dostávají na povrch.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Podle expertů na terorismus analyzujících dokumenty jde o jeden z nejkomplikovanějších válečných plánů.

„Může to trvat dvacet let, než budeme přesně vědět, co se děje. Každý se snaží manipulovat s událostmi,“ řekl expert Afzal Ashraf z britského výzkumného ústavu RUSI.

Reklama

Výběr článků

Načítám