Hlavní obsah

Únik seznamu naverbovaných bojovníků svědčí o problémech Islámského státu

Londýn

Únik seznamů se jmény naverbovaných bojovníků svědčí o rostoucích problémech Islámského státu (IS), a to zejména finančních. Řekl to BBC vedoucí zahraniční redakce listu Süddeutsche Zeitung Stefan Kornelius. List otiskl zprávu, že tři z atentátníků v Paříži byli na seznamech.

Foto: Reuters

Záběr na seznamy jmen naverbovaných bojovníků IS

Článek

„Dává to jistý důkaz o aktuálním stavu IS, mnoho členů teroristické skupiny a lidé jí blízcí se pokoušejí vydělat peníze, protože - zcela upřímně - je finanční situace Islámského státu naprosto zoufalá,“ řekl Stefan Kornelius, který zdůraznil, že data pocházejí z věrohodného zdroje.

Jména podle televize Sky News vynesl Abú Hamíd, bojovník IS, který byl rozčarován jeho vedením a odešel do Turecka. Ukradl paměťové médium se záběry na seznamy v hlavní kanceláři bezpečnostních sil IS. Jak to provedl, jasné není. Nebylo ani uvedeno, zda dostal nějakou odměnu.

Jako první seznam zveřejnil opoziční syrský zpravodajský server Zaman al-Wasl. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Záběr z videa s dokumenty naverbovaných bojovníků IS

Na seznamech je 22 000 jmen, mnohá se však opakují, takže počet naverbovaných bojovníků je menší.

Někteří experti si ale pravostí dokumentů nejsou jisti, protože jméno Islámského státu v Iráku a v Levantě (původní název IS) je psáno dvěma různými způsoby. Dole je na nich použité neobvyklé logo s textem Islámský stát tu je, aby přetrval. Zmiňují také, že u některých je napsáno, že padl, místo džihádisty preferované formy stal se mučedníkem.

Dokumenty ale nebyly určeny pro veřejnost, šlo o interní seznamy.

Plyne z nich, že bojovníci přišli ze 40 zemí včetně Ruska a Íránu, skoro tři čtvrtiny bojovníků jsou Arabové, nejvíce je jich ze Saúdské Arábie, Tuniska, Maroka a Egypta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám