Hlavní obsah

Islámský stát zavraždil aktivistku a přes její Facebook lákal další oponenty

Islámský stát (IS) v syrském městě Rakka unesl a zavraždil aktivistku Rukíju Muhammadovou a po její smrti využíval její účet na Facebooku, aby zjistil, kdo jsou další jeho oponenti. S odkazem na organizaci Rakka je potichu vyvražďována (RBSS), jejíž členkou Muhammadová byla, to uvedl server britského listu The Independent.

Fotografie Rukíje Muhammadové z jejího facebookového profilu

Článek

Džihádisté 30letou syrskou Kurdku, která Islámský stát kritizovala a dobírala si ho svým suchým humorem, unesli pravděpodobně v červenci a v září ji zavraždili. I po její smrti ale využívali facebookový účet, který si zřídila pod pseudonymem Nisan Ibrahimová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Její účet zůstal otevřený za účelem nalákání přátel, kteří s ní komunikovali,“ uvedl zástupce RBSS, která dokumentuje praktiky Islámského státu v jeho syrské baště. Podle serveru al-Aan se extremisté snažili identifikovat přátele Muhammadové a zjistit, kde se nacházejí.

Muhammadová alias Ibrahimová si Islámský stát dobírala i ve svém posledním vzkazu na Facebooku. „Pokračujte a odstřihněte internet, naši poštovní holubi si stěžovat nebudou,“ napsala.

Podle zakladatele RBSS Abú Muhammada naposledy odeslala zprávu o tom, že jí vyhrožují smrtí. „Jsem v Rakce. Dostala jsem výhrůžky smrtí. Když mě IS zatkne a zabije, je to v pořádku. Uříznou mi hlavu, jenže já mám důstojnost a ta je lepší než život v ponížení,“ uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám