Hlavní obsah

Saúdský princ si z Bejrútu odvážel dvě tuny amfetaminu

Bejrút

Libanonská policie zadržela saúdského prince a čtyři další osoby podezřelé z pašování drog. Rekordní náklad dvou tun amfetaminu Captagonu doplněný o dávky kokainu objevili na mezinárodním letišti v Bejrútu. Zásilka byla zadržena těsně před tím, než měla být naložena do princova soukromého letadla vracejícího se do Saúdské Arábie, informovaly agentury AFP a AP.

Foto: Profimedia.cz

Pilulky Captagonu

Článek

O zátahu informoval pod podmínkou zachování anonymity zdroj z libanonské bezpečnosti. Zadržení jsou vyslýcháni. Jméno prince zveřejněno nebylo. Podle agentur jde o největší drogový úlovek na bejrútském letišti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Berou ho i bojovníci v Sýrii

Amfetamin se používá jako stimulant centrálního nervového systému, vyvolává pocit zvýšené energie a sebedůvěry. Snižuje citlivost k bolesti a k únavě, lidé při jeho požívání necítí hlad a nepotřebují tolik spát jako obvykle.

Captagon se ve velkém vyrábí v Libanonu a v Sýrii, kde jeho stimulačních účinků hojně využívají vojáci a bojovníci. Droga je oblíbená také v zemích Perského zálivu. Podle zprávy protidrogového úřadu OSN z loňského roku obliba metamfetaminu na Blízkém východě vzrůstá, přičemž v Saúdské Arábii, Jordánsku a Sýrii bylo zabaveno 55 procent z celkového množství zabaveného na celém světě.

Velkou zásilku Captagonu zadržely libanonské úřady také loni v dubnu. V bejrútském přístavu tehdy mezi nákladem kukuřice odhalily 15 miliónů tablet drogy.

Incident je dalším z řady skandálů, v nichž figurují členové saúdskoarabské vládnoucí dynastie. Minulý měsíc zatkli v Los Angeles jiného prince, 29letého syna zesnulého krále Abdalláha, který si měl na služce vynutit orální sex a ostatní donutit, aby se vysvlékli. Před dvěma lety zase v Kalifornii obvinili saúdskou princeznu ze zotročování své keňské posluhovačky. Obvinění byla později stažena.

Reklama

Výběr článků

Načítám