Hlavní obsah

Jezídské dívky si prožily peklo, bojovníkům IS je dávali za odměnu

Novinky, val

Jezídské dívky unesené loni v létě Islámským státem si v zajetí prožily peklo. Podle výpovědí těch z nich, které se počátkem tohoto týdne dostaly na svobodu, musely snášet kruté zacházení a veřejné znásilňování několika muži. Bojovníci z Islámského státu je často dostávali jako trofeje za vyhrané bitvy.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Bezprizorní jezídská rodina před branami Mosulu

Článek

Více než 200 jezídů se po několika měsících dostalo zkraje tohoto týdne na svobodu. Loni v červenci je bojovníci Islámského státu zajali ve městě Sindžár v severním Iráku. Mezi zajatci převládali starší muži a ženy, byla tam však i skupina žen středního věku a mladé dívky.

„Když si sednete s těmito dívkami, každá z nich vám poví rozličný příběh. Hodně z nich prodali vojákům Islámského státu, byly znásilňovány na veřejnosti – často více než dvěma či třemi lidmi naráz,“ popsal listu International Business Times Zijád Šamu Chalaf, pracovník organizace na podporu jezídů.

Dívky byly podle něj v zajetí odňaty matkám a prodávány v Mosulu nebo Tal Afaru, kde sloužily jako sexuální otrokyně. Často je prý také dostávali bojovníci IS jako odměnu za vítězné bitvy. Mnohé z nich byly také nuceny konvertovat k islámu.

„Byly mučeny, bity a podrobeny jakémukoli typu násilí,“ popsal Chalaf.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Jezídové tvoří minoritní náboženskou skupinu, která vyznává archaické náboženství spojující zoroastrismus a hinduismus s prvky křesťanství a islámu. Radikální sunnité je považují za uctívače ďábla, nutí je ke konverzi k islámu a zabíjejí je.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám