Hlavní obsah

Jordánsko popravilo teroristku Rišávíovou

Ammán
Aktualizováno

Jordánsko ve středu za svítání popravilo iráckou extremistku Sadžídu Rišávíovou a dalšího iráckého radikála Zijáda Karbúlího. Oba byli oběšeni, uvedla BBC. Rišávíová i Karbúlí byli odsouzeni k trestu smrti, země je náhle popravila jako reakci na úterní video zveřejněné Islámským státem. Na něm je upálení zajatého jordánského pilota Maáze Kasásby.

Foto: Majed Jaber, Reuters

Sadžída Rišáviová ve vězení v roce 2006

Článek

Mluvčí jordánské vlády řekl, že Rišávíová a Karbúlí byli popraveni ve čtyři hodiny ráno místního času (3.00 SEČ). Méně známý Karbúlí byl odsouzen za vraždu, přípravu teroristických akcí a za držení výbušnin. Byl nejbližším spolupracovníkem abú Músy Zarkávího, někdejšího zakladatele a vůdce irácké skupiny Tahvíd a džihád, která se později přejmenovala na Islámský stát.

Pilot, který padl do zajetí na konci prosince, když byl jeho letoun sestřelen, byl zavražděn již 3. ledna, uvedla jordánská televize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video IS s pilotem Maázem KasásbemVideo: Reuters

Ammán původně usiloval o výměnu Kasásby za Rišávíovou. Vyjednávání se ale před několika dny zadrhlo poté, co jordánské úřady chtěly důkaz, že pilot stále žije. Ten ale nedostaly, místo toho přišly záběry, na nichž je muž zaživa upálen.

Iráčanka Rišávíová byla v Jordánsku vězněna kvůli spoluúčasti na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Tvrdila, že to nikdy neměla v úmyslu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristka Sadžída Rišávíová na archivních záběrech po jejím zadrženíVideo: Reuters

Při útocích zahynulo 60 lidí. Proti verdiktu se ale odvolala, proto trest nebyl dosud vykonán. Ammán v úterý ohlásil, že spolu s Iráčankou budou v rámci odplaty popraveni ještě tři muži odsouzení za členství v militantní organizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám