Hlavní obsah

Jemenská Al-Káida se údajně odvrátila od Islámského státu

Washington

Jemenská odnož teroristické sítě Al-Káida se údajně odvrátila od organizace Islámský stát (IS), která ovládla velká území v Sýrii a v Iráku. Podle televize CNN jeden z významných duchovních Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) označil na videu, zveřejněném v pátek na internetu, vyhlášení vůdce IS abú Bakra Bagdádího, že se moc jeho organizace rozprostírá i nad Jemenem, za nelegitimní.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Jemenští vojáci na silnici k ministerstvu obrany během atentátu na budovu vloni v prosinci

Článek

Reakce klerika Haríse bin Gházího Nadhárího následuje několik dní poté, co IS zveřejnila audiozáznam, v němž Bagdádí tvrdí, že jeho chalífát se díky slibům věrnosti a podřízenosti jiných islamistických skupin rozšířil do dalších arabských zemí, mezi nimiž jmenoval i Jemen.

Nadhárí nyní podotkl, že členy AQAP toto prohlášení překvapilo vzhledem k tomu, že v něm Baghdádí hovořil o územích, v nichž IS vůbec nevládne, jako o svých podřízených provinciích.

Duchovní také zpochybnil samotné letošní vyhlášení chalífátu, jemuž jsou podle tvrzení IS podřízeni prakticky všichni sunnitští muslimové. IS tento krok s ostatními islamistickými organizacemi nijak nekonzultoval.

"Vyhlášení chalífátu pro všechny muslimy našimi bratry v Islámském státě nesplnilo požadované podmínky," pravil Nadhárí.

AQAP doposud IS podporovala, což naposledy vyjádřila v létě, kdy USA se svými spojenci zahájily proti IS nálety. Washington dlouhodobě útočí i na ozbrojence AQAP, a to bezpilotními stroji.

AQAP využívá politické nestability v Jemenu a působí zejména na jihu země.

Samotný Islámský stát se původně také označoval za jednu z odnoží teroristické sítě Al-Káida. V roce 2013 se ale Bagdádí nepohodl s šéfem Al-Káidy Ajmánem Zavahrím ohledně expanze radikálů do Sýrie. Zavahrí totiž požadoval, aby bojovníci z IS zůstali jen v Iráku a boj v sousední zemi přenechali radikálům z fronty An-Nusra. S tím ale Bagdádí nesouhlasil, přičemž jeho bojovníci začali válčit i proti An-Nusře. Část extremistů z An-Nusry k němu přeběhla a se zbytkem se kvůli náletům Bagdádí nakonec zase usmířil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám