Hlavní obsah

Muslimské bratrstvo opouští útočiště v Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katar

Katar zřejmě přestává být útočištěm pro vrcholné představitele egyptského Muslimského bratrstva, jehož členem byl i loni svržený prezident Muhammad Mursí. Monarchie prý požádala řadu příslušníků Muslimského bratrstva, aby její území opustili, napsala agentura AP s odvoláním na jednoho z exulantů.

Článek

Vysoký představitel bratrstva Amr Darradž, který loni krátce zastával i funkci ministra pro plánování, v sobotu na sociální síti Facebook napsal, že jeho souputníci Katar houfně opouštějí. Nechtějí prý katarské představitele nutit k tomu, aby je vyhostili, a tak se dobrovolně podvolují žádosti tamních úřadů.

Vztahy mezi Katarem a současnou egyptskou vládou jsou napjaté. Mnoho arabských zemí kritizuje Katar za podporu Muslimského bratrstva, které je nyní v Egyptě řazeno k teroristickým organizacím.

Armáda svrhla Mursího loni v létě kvůli opakovaným protestům Egypťanů proti prezidentovi i proti tehdejší vládě Muslimského bratrstva. Tato strana kladla důraz na islám a ovlivňovala v tomto duchu také zákony. Po Mursího svržení se ale zvedly vlny protestů, při kterých zemřelo na 1400 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám