Hlavní obsah

Rakety Hamásu dosáhly až na Tel Aviv, izraelská armáda mobilizuje záložníky

– Tel Aviv • Aktualizováno

Do těsné blízkosti izraelského města Tel Aviv ve čtvrtek dopadla raketa vystřelená z pásma Gazy. Je to poprvé, co se ozbrojencům palestinského Hamásu podařilo dostřelit tak hluboko do izraelského území. V reakci na raketový útok izraelská armáda schválila mobilizaci 30 000 záložníků.

Foto: ČTK/AP

Izraelská protiraketová obrana má pohotovost.

Článek

O mobilizaci informovala agentura AFP s odvoláním na armádního mluvčího.

Mobilizace záloh, k níž dala ve středu předběžný souhlas vláda, byla oznámena krátce po dvou raketových útocích palestinských radikálů na oblast Tel Avivu.

Rakety odpálené z pásma Gazy město nezasáhly a nebyly hlášeny žádné oběti. Ministr obrany Ehud Barak nicméně po raketových útocích prohlásil, že jde o "eskalaci, za kterou bude muset druhá strana zaplatit".

Tel Avivem zní sirény

Tel Avivem, městem ležícím na pobřeží Středozemního moře, zní válečné sirény, a to poprvé od války v Perském zálivu, kdy sem dopadaly rakety Scud vypálené z Iráku na příkaz Saddáma Husajna.

K odpálení rakety na Tel Aviv se přihlásily Brigády mučedníka Izzuddína Kásama, jimž velel Ahmad Džabarí, šéf ozbrojené složky hnutí Hamás, kterého Izraelci ve středu zlikvidovali. Raketa dopadla ve vzdálenosti asi 50 kilometrů od pásma Gazy, na pole u města Rišon leCijon ležícího jen 12 kilometrů od centra Tel Avivu.

Foto: ČTK/AP

Exploze rakety po izraelském útoku na Gazu.

Celá tato oblast jižně od izraelské metropole je hustě osídlena a předměstí jako Holon leží jen nějaké tři kilometry od místa dopadu palestinské rakety.

Hamás o příměří diskutovat nehodlá

Hnutí Hamás, které v pásmu Gazy vládne, ve čtvrtek odmítlo "jakoukoliv diskusi o příměří s Izraelem v daném stádiu". Od středeční eskalace vzájemných ozbrojených úderů bylo zabito 15 obyvatel pásma a na 150 bylo zraněno. Na izraelské straně přišli o život tři lidé a 16 bylo zraněno.

"Mluvit o příměří je od okupanta (Izraele) nový pokus o podvod. Nenecháme se už oklamat," prohlásil dnes mluvčí Hamásu v Gaze Samí Abú Zuhrí.

Foto: ČTK/AP

Nad izraelským městem Kirjat Malachi sviští rakety.

Ráno raketa dopadla na obytný dům v izraelském Kirjat Malachi, které leží na hranici pásma Gazy. Kromě tří mrtvých si útok vyžádal dva zraněné. Další rakety ve čtvrtek Palestinci vystřelili na Ašdod, Aškelon, Javne, Beer-Ševu a Kirjat Gat. Izraelská armáda odhaduje, že má palestinský Hamás k dispozici 10.000 raket a minometných střel. Mají různý dolet, takže v jejich dosahu je téměř milión obyvatel měst obklopujících pásmo Gazy.

V pásmu Gazy zahynul syn novináře BBC

Během odvetné palby, kterou Izrael směrem k pásmu Gazy provádí už dva dny, zahynul i 11měsíční syn novináře BBC Džiháda Mišarávího. Jeho fotografii, na níž v náručí drží tělo svého dítěte, ve čtvrtek uveřejnil americký deník The Washington Post.

Podle deníku novinářův dům zasáhla izraelská střela, i když se v okolí nebojovalo. Dítě je jednou z nejméně 15 obětí náletů na pásmo Gazy.

Úřad izraelského premiéra zase ve čtvrtek zveřejnil fotografii "krvácejícího izraelského dítěte" s popiskem, že "Hamás záměrně míří na naše děti".

Reklama

Související témata:

Související články

Obama: Izrael má právo na sebeobranu

Po středečních izraelských náletech v pásmu Gazy americký prezident Barack Obama telefonicky mluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a s egyptským...

Výběr článků

Načítám