Hlavní obsah

Kaddáfí může své žoldnéře klidně platit zlatem

Právo, mcm
Tripolis

Svět si může zmrazovat mnohamiliardová konta libyjského vůdce, jak chce – a ten se zatím asi jen směje. Podle listu The Financial Times se totiž Muammar Kaddáfí zavčas připravil na tuto možnost a ve své zemi nahromadil množství zlata, jímž může celé měsíce platit žoldnéře, kteří pro něj bojují.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí při projevu

Článek

Podle posledních údajů Mezinárodního měnového fondu má libyjská centrální banka, která je pod přímou Kaddáfího kontrolou, téměř 144 tun zlata. Libye je tak mezi 25 zeměmi světa s největší zásobou drahého kovu.

Cena zlata, kterým ústřední banka Libye disponuje, se odhaduje na 6,5 miliardy dolarů. Zatímco jiné státy uchovávají své zásoby zlata v londýnských, newyorských nebo švýcarských sejfech, Libye ho má podle expertů většinu uloženu na svém území.

Do vypuknutí nepokojů bylo zlato v Tripolisu. Nyní mohlo být podle Financial Times přesunuto do Sebhy na jihu země.

Žold na sedm let?

Toto město není jen centrem kmene, k němuž Kaddáfí patří. Leží také poblíž hranic s Čadem a Nigerem, což usnadňuje jeho využití. Nikdo totiž neočekává, že Kaddáfí bude svým lidem rozdávat zlaté cihly. Spíše se soudí, že zlato ze Sabhy bude postupně převáženo do některé z obou sousedních zemí a tam se buď vymění za měnu, kterou jsou žoldnéři ochotni brát, nebo se využije k nákupu zbraní, uniforem a potravin pro najaté žoldáky.

Mzdy afrických žoldnéřů byly po vypuknutí povstání zvýšeny, a to podle různých zpráv z 500 na 1000 až 1500 dolarů měsíčně. Není jisté, kolik těchto mužů Kaddáfí najímá – podle některých zpráv jde jen o dva tisíce mužů, podle jiných ale až o padesátitisícovou armádu.

I kdyby se bral v potaz nejvyšší uvedený počet, ze 144 tun libyjského zlata by jim Kaddáfí teoreticky mohl vyplácet žold 1500 dolarů měsíčně déle než sedm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám