Hlavní obsah

ČR s USA a Izraelem hlasovala proti rezoluci OSN o zločinech v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/New York

Izrael podle agentury Reuters v noci na pátek odmítl rezoluci Valného shromáždění OSN, která požaduje vyšetření možných válečných zločinů v Gaze, jichž se měli dopustit jak izraelští vojáci, tak palestinské radikální hnutí Hamás. Rezoluce byla přijata ve čtvrtek, proti jejímu přijetí hlasovala i Česká republika, uvádí ČTK.

Foto: Profimedia.cz

Richard Goldstone stál v čele týmu, který vypracova zprávu o válce v Gaze

Článek

Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není závazný, se postavily podle očekávání USA a Izrael, ale také Polsko a Česká republika.

České ministerstvo zahraničních věcí ještě ve středu Novinkám tvrdilo, že neví, jak bude hlasovat. Organizace na Ochranu lidských práv Amnesty International (AI) však už v úterý uvedla, že ČR lobbuje proti přijetí rezoluce. [celá zpráva]

Kritika ČR ze strany AI

To se nyní potvrdilo. Amnesty International v pátek vyjádřila znepokojení nad postupem ČR. „Jsme velmi znepokojeni, že Česká republika hlasovala proti přijetí rezoluce. Spolu s USA, Německem, Maďarskem, Itálií, Nizozemskem, Polskem a Slovenskem nepodpořila potřebu ukončit beztrestnost za porušování lidských práv, k nimž v průběhu konfliktu došlo,“ uvedla ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst v prohlášení zaslaném Novinkám.

Británie a Francie se přitom hlasování zdržely a většina rozvojových zemích hlasovala pro dokument.

Rezoluce vyzývá generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna k postoupení Goldstoneovy zprávy Radě bezpečnosti OSN. Pokud by Izrael a Palestinci výzvě k nezávislému a hodnověrnému vyšetření porušování lidských práv a spáchání válečných zločinů za války v Gaze nevyhověly, mohla by RB iniciovat i právní kroky a záležitost postoupit Mezinárodnímu trestnímu tribunálu.

Izrael rezoluci odmítl

Izrael rezoluci v noci na pátek odmítl. „Izrael odmítá rezoluci VS OSN, která je zcela vzdálená realitě, jíž musí Izrael čelit," sdělil mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor. Izraelské ministerstvo zahraničí dále uvedlo, že „obhajuje právo na sebeobranu a pokračuje v ochraně životů svých občanů před hrozbou mezinárodního terorismu".

Rezoluce vychází ze zářijové pětisetstránkové Goldstoneovy zprávy, o níž Valné shromáždění diskutovalo od středy. Jihoafrický soudce Richard Goldstone a jeho tým ve zprávě konstatují, že jak Izraelci, tak i radikálové z palestinského hnutí Hamás se během třítýdenní izraelské ofenzívy v pásmu Gazy na přelomu loňského a letošního roku dopustili válečných zločinů. Podle zprávy Izrael použil proti hustě obydlenému pásmu Gazy nepřiměřenou palebnou sílu a nebral ohled na možné civilní oběti. Akci označila zpráva za kolektivní trest. 

Izraelská vláda Goldstoneovu zprávu od začátku odmítá jako jednostrannou a nepravdivou, protože Goldstone spolupracuje s organizací na ochranu lidských práv Human Right Watch, která kritizovala už dříve Izrael za způsob, jakým vedl boj v Gaze. [celá zpráva]

Zástupce amerického velvyslance Alejandro Wolff řekl, že rezoluce je chybná v mnoha směrech. Není v ní ani jmenováno militantní hnutí Hamás, které vládne v Gaze. Goldstonovu zprávu  v úterý odmítla valnou většinou i americká Sněmovna reprezentantů, podle většiny zákonodárců je tendenční.

Reklama

Výběr článků

Načítám