Hlavní obsah

Brazilského exprezidenta zadržela policie

Brasília

Brazilská policie v pátek zadržela bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silva. Současně byla v jeho domě u Sao Paula provedena domovní prohlídka. Policejní akce byla součástí vyšetřování podvodů spojovaných se státní ropnou společností Petrobas.

Foto: ČTK/AP

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Článek

Vyšetřování údajné korupce a praní špinavých peněz v Petrobasu probíhá už dlouho. Policie podezřívá několik představitelů státní společnosti a politiků, že se obohacovali prostřednictvím předražených smluv a úplatků. Část peněz pak měla sloužit k financování předvolebních kampaní.

Podle policie byl do sítě zapleten také Lula. Agentura Reuters uvedla, že kromě jiného dosazoval šéfy Petrobasu, z čehož mu následně plynuly odměny.

Sedmdesátiletý Lula, který opustil nejvyšší úřad v roce 2011, to odmítá. Policie ho v pátek ráno odvedla z jeho domu v São Bernardo do Campo na výslech. Zadrženi byli také jeho žena Marisa a synové.

Policie v pátek zasahovala na třech desítkách míst ve třech brazilských státech a zadržela 11 lidí. Do rozsáhlé akce bylo zapojeno 200 policistů.

Lula zastával prezidentskou funkci dvě funkční období a byl a dodnes je mezi Brazilci populární díky ekonomickému růstu za jeho vlády. V úřadu ho nahradila jeho chráněnkyně Dilma Rousseffová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám