Hlavní obsah

Policista hrozil řidičce za drobný přestupek taserem, spáchala sebevraždu

Texaská policie zveřejnila v noci na středu záznam ze zadržení 28leté řidičky Sandry Blandové, která 13. července zemřela v cele, podle všeho spáchala sebevraždu. Záznam ukazuje, že policista Brian Encinia vyhrožoval ženě tmavé pleti použitím taseru se slovy, že to do ní pustí. Podle žalobce s ní zacházel, jako by se dopustila vraždy, ne banálního dopravního přestupku.

Policie zveřejnila videozáznam ze zadržení BlandovéVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sandru Blandovou zastavila v Prairie View policie 10. července poté, co přejela z jednoho pruhu do druhého bez blinkru. Policista jí vypsal pokutu, což se jí nelíbilo. Hájila se, že z pruhu přejela, aby uvolnila prostor pro policejní vůz za sebou.

Pak policista vyzval řidičku, aby zhasla cigaretu. Ta to odmítla s tím, že vůz je jejím majetkem, tudíž v něm může kouřit. Vyzval ji proto, aby vystoupila, což také odmítla. Pokusil se ji z vozu vytáhnout a pohrozil jí použitím paralyzéru, pokud neuposlechne. „Vypadněte z toho auta! Pustím to do vás! Vylezte!“ hrozil jí.

Když žena vystoupila, oznámil jí, že je zatčena. Konfrontace pokračovala dále, protože policista si přál, aby vypnula svůj mobilní telefon, který hádku také zaznamenal. Podle záznamu z jiného videa pořízeného chodcem ji dokonce srazil k zemi. Blandová pak podle druhého záznamu křičela: „Srazil jste mě hlavou k zemi. Vám je to jedno, ale já neslyším.“ Upozorňovala ho, že má epilepsii.

Foto: Reuters

Policista míří na Sandru Blandovou taserem

Na policejním záznamu je slyšet, jak si žena stěžuje, že jí poranil zápěstí, když jí nasazoval pouta.

Tři dny po zatčení byla žena nalezena v cele oběšená. Kancelář šerifa uvedla, že spáchala sebevraždu, což zpochybňuje rodina, která s ní byla v telefonickém kontaktu. Prý žádné sebevražedné sklony nevykazovala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z texaského vězení, kde se Blandová oběsilaVideo: Reuters

Ředitel texaské policie řekl podle listu Chicago Sun a televizí ABC a NBC, že Encinia nejednal profesionálně. Nyní může vykonávat pouze administrativní práci. Zasahující policista se bránil, že použil násilí, protože ho žena kopla.

Policie zatím nevysvětlila, proč jsou na 52 minut dlouhém záznamu výpadky a občasná zacyklení, což vyvolává dojem, že byl před zveřejněním sestříhán.

Ženina smrt vyvolala v USA další protesty kvůli policejnímu násilí proti Afroameričanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám