Hlavní obsah

Kanada plně legalizovala prostituci

– Ottawa

Nejvyšší soud Kanady zrušil v pátek veškerá zákonná omezení týkající se prostituce. Legalizoval tak provozování veřejných domů. Prostituce jako taková byla i dosud v Kanadě legální, řada zákonů však omezovala konkrétní aktivity prostitutek a byznys spojený se sexuálními službami.

Článek

„V Kanadě není zločin prodávat sex za peníze,” uvedla ve zdůvodnění verdiktu soudkyně Beverley McLachlinová.

Soud vyhověl stížnosti tří prostitutek Terri-Jean Bedfordové, Amy Lebovitchové a Valerie Scottová  z roku 2009, podle nichž byla omezení překážkou bezpečné práce, uvedla agentura Reuters. Stěžovaly si, že si nemohly najmout ochranku, neboť z výnosů z prostituce si nemohla legálně žít žádná třetí osoba, aby se zabránilo pasáctví. Nemohly se ani uchýlit do relativního bezpečí veřejných domů, protože jejich provozování bylo oficiálně zakázáno.

Nejvyšší soud uznal jejich podnět za oprávněný a zrušil zmíněná omezení. Soudci se na verdiktu shodli jednomyslně poměrem hlasů 9:0 s odůvodněním, že normy odporují ústavou zaručenému právu na život, svobodu a bezpečí člověka.

Bezpečnost pracovnic

Vítězství zastánců volného provozování sexuální živnosti však zatím není definitivní. Soud dal parlamentu roční lhůtu na to, aby případně přijal nové zákony regulující prostituci, které by nebyly v rozporu s dnešním verdiktem. Soudkyně uvedla: „Parlament má moc regulovat nepřístojnosti, ale ne na úkor zdraví, bezpečnosti a životů prostitutek.”

Zkritizovala stávající stav, kdy prohibiční pojetí neodpovídá tomu, jak prostituce funguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám