Hlavní obsah

Demonstranti v Riu zaútočili na radnici

Rio de Janiero

Skupina protivládních aktivistů ve středu v noci zaútočila na radnici v brazilském Riu de Janeiro. Asi padesáti lidem se podařilo proniknout dovnitř, kde proti nim policie použila granáty se slzným plynem a pepřový sprej. Podle agentury DPA byl větší počet lidí zraněn.

Foto: Reuters

Demonstranti šplhají v Riu na budovu radnice.

Článek

Večer se v centru města konal protest několika set lidí proti údajně zkorumpovanému guvernérovi státu Rio de Janeiro Sergiu Cabralovi. Demonstranti žádali jeho odstoupení. Účastníci akce také požadovali, aby policie nemohla zasahovat tak tvrdě proti demonstrantům a byla odzbrojena.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Policisté zasahují proti demonstrantům v budově radnice v Rio de Janiero.

Část demonstrantů na závěr vtrhla na radnici, kde proti nim zasáhli policisté, kteří použili slzný plyn, pepřový sprej a obušky. Zraněno bylo několik demonstrantů a jeden policista. Útočníci šplhali po fasádě budovy, než se dostali dovnitř. Házeli kameny, rozbíjeli okna a ničili vybavení.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Zaměstnanec radnice v Riu se snaží zabránit řádění demonstrantů

Útok na radnici v Riu signalizuje novou vlnu nepokojů v Brazílii, které minulý týden přerušila návštěva papeže Františka. Poslední papežově mši pod otevřeným nebem byly podle brazilských úřadů přítomny tři milióny lidí. [celá zpráva]

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Policie nasadila proti demonstrantům slzný plyn

Před papežovou návštěvou ochromily Brazílii rozsáhlé stávky, které následovaly po červnové vlně protestů statisíců mladých Brazilců proti vysokým cenám za dopravu a proti korupci. Postupně se témata protestů rozšířily na služby vůbec a také na přemrštěné náklady na fotbalové mistrovství světa v příštím roce a olympijských her v roce 2016. Protesty si vyžádaly přinejmenším pět lidských životů.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Brazilský demonstrant v ulicích Ria.

Prezidentka Dilma Rousseffová na demonstrace reagovala slibem, že vyhlásí všelidové hlasování, které by rozhodlo o zahájení politických reforem. Vláda podle ní rovněž chystá snížení daní na palivo pro veřejnou dopravu, do níž chce investovat 23 miliard dolarů (téměř půl biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám