Hlavní obsah

Obří požár vlaku má jednu oběť, 80 lidí je nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lac-Megantic
Aktualizováno

Po sobotní nehodě nákladního vlaku v městečku Lac-Mégantic v kanadské provincii Québec je 80 lidí nezvěstných. Potvrzena je zatím jedna oběť neštěstí, místní úřady a železniční společnost ale naznačily, že mají zprávy o dalších mrtvých a zraněných. Nehodu provázel rozsáhlý požár a silné exploze cisteren, které převážely palivo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry nehody vlaku v KanaděVideo: Reuters

 
Článek

"Už jsme potvrdili jedno úmrtí a čekáme, že budou další," uvedl policejní mluvčí Guy Lapointe. Zdržel se ale komentářů k odhadům médií, podle nichž by obětí mohlo být 40 až 80. "Očekáváme, že počet nezvěstných bude vyšší než počet obětí," podotkl.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár vlaku v Kanadě

Požár se rozšířil z vagónů na domy a shořel i zaplněný bar. Jeden z návštěvníků Music-Café, Bernard Theberge, který byl v patiu, řekl, že měl štěstí, že unik ale bál se o osud lidí uvnitř: „Bylo to jako ve filmu. Exploze podle scénáře, jenže tohle bylo doopravdy.” Podle něj panoval v centru chaos

Železniční společnost Montreal, Maine & Atlantic už v sobotu večer uvedla, že má informace o "množství úmrtí a zraněných".

Policie si myslí, že někteří nezvěstní mohli být nahlášeni i několikrát, například jednou od příbuzných a podruhé od přátel.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Výbuch a požár poničil okolo 30 budov.

Neštěstí se stalo v sobotu krátce po 1:00 tamního času (7:00 SELČ), když vlak s dvaasedmdesáti vagony a pěti lokomotivami vykolejil v centru městečka Lac-Mégantic.

Odstavený vlak se rozjel bez strojvůdce

Vlak zastavil ve vedlejší vesnici, protože se měnili strojvedoucí. Z neznámých důvodů se ale od lokomotiv oddělily vagóny  a jely po klesající trase až do La-Mégantic, kde vykolejily a začaly hoře. Podle svědků jely vagóny vysokou rychlostí.

Požár hasilo 120 kanadských a amerických hasičů po celých 24 hodin.

„Je to strašné. Nikdy jsme nic podobného nezažili,” řekl televizi CBC Claude Bedard, který patří k místním.

"Když vidíte centrum vašeho města téměř zničené, pochopíte, že se sami sebe ptáme, jak se z této události vůbec dostaneme," řekla na tiskové konferenci zdrcená starostka Colette Roy-Larocheová.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Kouř stoupá z vykolejeného vlaku v městě Lac Megantic

Město Lac-Mégantic má zhruba 6000 obyvatel a leží asi 250 kilometrů východně od Montrealu. Nehoda je zároveň ekologickou katastrofou, protože část uniklé ropy se dostala do řeky Chaudiere. Vlak přepravoval ropu do USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám