Hlavní obsah

Křesťanská společnost pro léčbu homosexuálů skončila. Její šéf zjistil, že je gay

– New York

Americké křesťanské společenství slibující homosexuálům „konverzní léčbu” jejich orientace ukončilo svou činnost a omluvilo se klientům. Organizace nazvaná Exodus International působila od roku 1976 jako pastorační úřad zaměřený na „léčbu” homosexuálů. V USA měla 260 poboček.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Udělali jsme mnoho chyb založených na naší víře,“ řekl ve čtvrtek agentuře Reuters šéf společnosti Alan Chambers. „Omlouvám se za bolest a trýzeň, které jsme způsobili mnoha lidem,“ dodal s tím, že pastorační činnost spolek neukončí. Homosexualitou se už ale podle jednomyslného rozhodnutí správní rady zabývat nebude.

Sám Chambers, který žije na Floridě s manželkou a dvěma dětmi, v prohlášení připustil, že po mnoho let přehlížel svou vlastní vytrvalou příchylnost k osobám téhož pohlaví.

Rozhodnutí společnosti Exodus International je odrazem změn, jimiž Amerika v názorech na odlišnou sexuální orientaci prochází. Homosexuální sňatky už legalizovalo dvanáct amerických států. Nejvyšší soud má do konce června rozhodnout o osudu zákonů, které na federální úrovni homosexuální páry znevýhodňují.

Kalifornie se loni stala prvním státem Unie, který „konverzní terapii“ dětí zakázal. Rozhodnutí není pravomocné, kauzou se má zabývat nejvyšší odvolací soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám