Hlavní obsah

Jsem unesená 10 let, pomozte. Pohřešovaná Američanka přivolala policii telefonem

Novinky, rei
Cleveland
Aktualizováno

Deset let od jejich únosu se v domě v Clevelandu v americkém státě Ohio našla trojice žen, které byly nezávisle na sobě uneseny ještě jako náctileté. Jedné z nich se po odchodu věznitele z domu podařilo zavolat na policii. Vyšetřovatelé v souvislosti s únosy zadrželi trojici bratrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Deset let pohřešovaná Američanka přivolala policii telefonemVideo: Reuters

 
Článek

„Pomozte mi, jsem Amanda Berryová. Byla jsem unesena, pátralo se po mně 10 let a já jsem tady. Jsem teď volná,“ volala v pondělí odpoledne místního času na tísňovou linku zřetelně rozrušená žena.

Berryové bylo v době jejího únosu 16 roků. Zmizela v dubnu 2003 krátce poté, co zavolala sestře, že jí skončila pracovní směna v restauraci Burger King. Tehdy jí řekla, že už jede domů. Z domu, kde byla držena, se jí teď podařilo utéct s pomocí souseda, který procházel kolem.

Foto: AFP PHOTO / WOIO TV, Profimedia.cz, FBI, Reuters

Amanda Berryová v době před únosem (vlevo) a nyní

"Slyšel jsem křik. Pak jsem viděl tu ženu, jak je rozrušená a snaží se dostat z domu," popsal soused Charles Ramsey. Žena mu řekla: "Pomozte mi dostat se odtud, jsem tady už dlouho." Muž tedy vykopl spodní část dveří. Žena vylezla po čtyřech, v náručí držela děvčátko. "Mysleli byste si, že lže, ale pak přijela policie, odebrala jí krev a potvrdila, že to je ona," doplnil Ramsey.

Foto: AFP PHOTO / WOIO TV, Profimedia.cz

Nalezená Amanda Berryová (uprostřed) se v nemocnici setkala s svojí sestrou (vlevo).

Berryová byla v pořadí druhou unesenou. Rok před ní se ztratila Michelle Knightová. Rok po Berryové byla unesena Gina DeJesusová. Zmizela cestou ze školy. Tehdy jí bylo 14 let.

Příbuzní neztráceli naději

Jejich případy svého času vzbudily velkou pozornost, ale postupně se na ně zapomnělo v domnění, že dívky jsou zřejmě po smrti. Zřejmě celou tu dobu přitom byly zhruba půl druhého kilometru od míst, kde byly uneseny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ženy, které strávily v domě únosce 10 let, skončily v nemocniciVideo: Reuters

Příbuzní ale podle stanice CNN neztráceli naději. „Nikdy nepřestanete doufat. Jen se modlíte, modlíte, modlíte,“ řekla Gale Mitchellová, teta Berryové. Příbuzní už za ženami míří do nemocnice. „Budu ji držet a mačkat, zřejmě ji vůbec nepustím,“ uvedla pro server The Plain Dealer sestřenice Berryové Tasheena Mitchellová.

Foto: FBI, Reuters

Georgina Lynn DeJesusová v době svého únosu

Foto: Mark Duncan, ČTK/AP

Policisté a agenti FBI před domem v Clevelandu, kde byly tři unesené ženy zadržované.

U vítání nebude Berryové matka, která v březnu 2006 zemřela. Poslední roky života zasvětila intenzivnímu hledání dcery, ale neuspěla.

Jedna unesená porodila dítě

Není jasné, jak se únosci či únoscům podařilo přítomnost tří mladých žen v domě před okolím tak dlouho tajit. „Máme spoustu nezodpovězených otázek, které musíme prošetřit,“ řekl starosta Clevelandu Frank Jackson.

Šéf clevelandské policie se domnívá, že unesené byly po většinu času spoutány. Přinejmenším jedna z nich má potomka, policie v domě objevila šestileté dítě. Není jasné, zda jde o holčičku, o níž mluvil v televizi soused Ramsey.

Soused popisuje, jak objevil unesenou Amandu BerryovouVideo: Novinky/Reuters

Nalezené ženy byly převezeny do clevelandské nemocnice. Podle lékařů je jejich zdravotní stav uspokojivý. Před nemocnicí se v pátek v noci shromáždil nadšený dav. „Máme obrovskou radost, tohle není konec, který obyčejně u těchto příběhů slýcháváme,“ prohlásil do výkřiků radosti lékař Gerald Maloney.

„Byly schopné s námi hovořit,“ doplnil Maloney s tím, že další podrobnosti v současnosti sdělit nemůže.

Zadrženým bratrům je 50, 52 a 54 let. Hlavní podezřelý, 52letý Ariel Castro, podle stanice WKYC pracoval jako řidič školního autobusu.

Oběti únosů se někdy po letech najdou
Leden 2000 - V Kašiwazaki se po devíti letech dostala na svobodu mladá Japonka, unesená v devíti letech. Nalezena byla díky návštěvě zdravotníka, který přišel pro jejího 37letého únosce trpícího podle policie mentálními problémy. Policie, sousedé a údajně ani matka únosce za celých devět let o dívce v bytě ve druhém patře nic nevěděli.
Srpen 2006 - Po osmi letech se podařilo uprchnout ze zajetí Natasche Kampuschové. Jako desetiletou ji ve Vídni v roce 1998 cestou ze školy unesl psychicky narušený Wolfgang Priklopil a držel ji ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. Priklopil, který byl podle vyšetřovatelů jediným pachatelem, poté spáchal sebevraždu.
Květen 2007 - V jihoafrickém Durbanu se po 13 letech dostal na svobodu mladík, kterého jeho únosce po celou dobu držel zavřeného v temné místnosti. Vězněn byl asi od svých pěti let.
Duben 2008 - Po téměř 24 letech vyšel v dolnorakouském Amstettenu najevo případ Josefa Fritzla, který v roce 1984 uvěznil svou tehdy 18letou dceru v tajných sklepních prostorách svého domu, opakovaně ji znásilňoval a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil. V březnu 2009 byl odsouzen k doživotnímu vězení.
Srpen 2009 - Kalifornské úřady objevily Jaycee Lee Dugardovou, která byla unesena v červnu 1991 ve svých 11 letech manželským párem nedaleko svého domova v South Lake Tahoe. Byla vězněna v izolaci svým únoscem, který s ní zplodil dvě děti.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám