Hlavní obsah

Bolívie hrozí Chile soudem kvůli přístupu k moři

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucre

Bolívie je připravena se soudit se sousední Chile, oznámil ve středu prezident Evo Morales. Jeho vláda požaduje zpět kus pouště na pobřeží Tichého oceánu, kterou ztratila ve válce před více než 130 lety, čímž zároveň přišla o přístup k moři.

Foto: Chip East, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales

Článek

„Boj o naše námořní nároky, jenž se našimi dějinami táhne 132 let, by měl nyní zahrnout další důležitý prvek: stanout před mezinárodním soudem a organizacemi s požadavkem na zákonnost a spravedlivost volného a suverénního přístupu k Tichému oceánu,“ řekl Morales.

Vnitrozemské Bolívii kdysi patřil kus pouště Atacama na pobřeží Pacifiku, který jí zajišťoval přístup k němu. V Pacifické válce, v níž na straně poražené Bolívie stálo ještě Peru, ale o toto území přišla na úkor Chile. Bolívijci se se ztrátou do dneška nevyrovnali a den výročí prohry označují za Den moře.

Právě během již 132. Dne moře Morales vystoupil se svou hrozbou žaloby vůči sousední zemi. Jeho mluvčí následně pro stanici CNN doplnil, že rozhodnutí bránit se soudně ještě není definitivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám