Hlavní obsah

Chilští horníci drží rekord v délce přežití závalu, celé dny budou odklízet suť

San José

Chilští horníci zavelí v kovodole drží od úterý rekord coby nejdéle přeživší zavalení horníci v nedávné historii. A v šachtě budou do Vánoc. Během dalších tří měsíců, co potrvá vyvrtání záchranné šachty, se však nezastaví. Po celých 24 hodin budou odstraňovat tisíce tun suti. Šachtu začali vrtat v pondělí, uvedla BBC. Od úterka zároveň drží rekord jako nejdéle přeživší zavalení horníci v historii.

Článek

Dosavadní rekord v nedobrovolném pobytu pod zemí pocházel z minulého roku, kdy tři horníci strávili v zatopeném dole na jihu Číny 25 dnů. Chilští horníci jsou pod zemí již od 5. srpna.

Vyvrtání záchranné šachty, kterou spustí kabinu, s jejíž pomocí vyzvednou 33 mužů z hloubky 770 metrů, je složitý proces.

V první části se vrtá pomoci australského zařízení Strata 950 pilotní šachta o průměru 33 centimetrů. Po jejím vyvrtání se tato šachta rozšíří na průměr 60 až 70 centimetrů. Dolů přitom bude pilotní šachtou padat kamenná drť, kterou budou horníci muset odklízet. Podle záchranářů ale nehrozí, že by mohli býti zraněni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rozšířenou šachtou se pak spustí záchranná kabina a po jednom se vytáhnou horníci.

Ti přitom už nyní trpí velkým horkem, v podzemí stoupá teplota ke třiceti stupňům. Už několik horníků onemocnělo plísňovými chorobami a mají vředy.

Reklama

Související témata:

Související články

Chilský horník bude pod zemí až do důchodu

„Milá Lilo, jsem v pořádku. Buď klidná a neztrácej víru, s Boží pomocí se odsud dostaneme živí,“ ujišťuje svou manželku havíř Mário Gómez (63) zavalený...

Výběr článků

Načítám