Hlavní obsah

Tělesné skenery míří už i do ulic

Právo, roš

Zatímco středem debat jsou tělesné skenery na amerických letištích či v budovách soudů, tatáž technologie začíná pronikat i do amerických ulic v podobě mobilních zařízení v dodávkách ke kontrole posádek a nákladu jiných vozů, upozornil časopis Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Muž prochází skenerem na letišti, vpravo záznam skenu na počítači.

Článek

Ukazuje se, že kolem 500 výrobků massachusettské společnosti AS už nakoupily vlády USA a jiných zemí a Pentagon skenery používá pro hledání bomb v Iráku a Afghánistánu.

Avšak jejich nasazení v ulicích amerických měst vzbuzuje stejné spory o porušování soukromí jako v případě letištních, jelikož mohou zobrazit intimní partie lidského těla.

„To, že vlády a obchodníci jsou nadšeni, nepřekvapuje. Z hlediska soukromí se však jedná o nejdotěrnější myslitelné technologie,“ říká Marc Rotenberg z Informačního střediska elektronického soukromí (EPIC).

Poukazuje na to, že zatímco letištní skenery jsou jen podpůrným prostředkem a snímky se kontrolují v místnosti oddělené od bezpečnostních pracovníků, „je těžké si představit, že mohou být používány běžně v městských ulicích“.

„Systém nemůže být využit k identifikaci osoby, rasy, pohlaví či věku,“ brání se náměstek ředitele AS Joe Reiss. Nepopřel však, že mobilní skenery mohou na rozdíl od letištních uchovávat záznamy, „Děláme, co naši zákazníci potřebují,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám