Hlavní obsah

Expedice vyrazila detailně zmapovat Titanic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se zpožděním vyrazila v úterý ráno expedice amerických vědců k vraku Titaniku. Rozpadající se vrak plánují s pomocí nejmodernější techniky zachytit na trojrozměrné mapě. Expedice potrvá dvacet dní.

Článek

Loď Jean Charcot měla z přístavu Saint John´s na severu Kanady vyplout minulý týden. Později byl termín přeložen na pondělí, ale ani ten nebyl dodržen.

Cílem cesty není získávat nové artefakty, kterých mohou být na mořském dně statisíce a jejichž rozmístění může upřesnit, jak se loď potápěla. Důležitější je, že srovnání nyní získaných vzorků s tím, co nalezla objevitelská výprava před 25 lety, může ukázat, jaký je nyní stav Titaniku a jak rychle se může měnit.

Foto: Profimedia.cz

Zábradlí na přídi potopeného Titaniku

Výzkumníci plánují použít nejmodernější techniku k dosud nejdetailnějšímu zmapování vraku parníku, k dispozici mají i speciálně vyrobené ponorky. „Cílem je vytvořit nejpodrobnější vyobrazení vraku Titaniku. Tým využije nejpokročilejší technologie - prakticky Titanic vyzvedne a jeho současný stav navždy zachová v myslích a srdcích lidstva“, řekl šéf expedice Christopher Davino.

Výprava navíc trojrozměrně zmapuje i dno v rozsahu patnáct čtverečních kilometrů. Je to oblast, kde se mohou nacházet další trosky rozlomené lodi a předměty z ní.

Účastníci budou o misi průběžně informovat na sociálních sítích.

Luxusní britský parník Titanic se potopil v Atlantiku jižně od ostrova Newfoundland cestou ze Southamptonu do New Yorku 15. dubna 1912 poté, co před půlnocí narazil na ledovec. Zemřelo 1517 z 2223 lidí na palubě.
Vrak lodi nalezla až v roce 1985 americko-francouzská expedice vedená Robertem Ballardem a Jean Louisem Michelem. Ležel asi čtyři kilometry pod hladinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké pochoutky se jedly na Titaniku

Přesně o půl desáté dopoledne 10. dubna 1912 prořízl britský přístav Southampton ostrý zvuk sirény. Ohlásil, že se na svou první cestu vydal impozantní...

Výběr článků

Načítám