Hlavní obsah

Kanadská vláda navrhla změnu systému poskytování azylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadská vláda v úterý představila novelu imigračního zákona, který má podstatně změnit systém poskytování azylu. Jejím cílem je rychleji pomoct uprchlíkům, kteří to potřebují, a naopak urychlit vracení lidí, jejichž žádosti o azyl jsou nepodložené. V minulosti mezi časté žadatele o azyl v Kanadě patřili čeští Romové. Ottawa kvůli tomu obnovila pro české občany vízovou povinnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Systém poskytování azylu v Kanadě přestal fungovat," přiznal podle agentury AFP ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney, který příslušný návrh zákona předložil parlamentu.

Podle ministra nyní čeká na vyřízení žádosti o azyl na 60.000 uprchlíků, přičemž průměrná čekací doba je 19 měsíců. "To je příliš dlouho pro ty, kteří potřebují pomoc," řekl Kenney s tím, že chce tuto dobu zkrátit na dva měsíce.

Návrh zákona spočívá v rozdělení žadatelů o azyl na dvě kategorie. V první z nich by byli lidé ze zemí považovaných za bezpečné, tedy které mají dobrou pověst v oblasti dodržování lidských práv. Pokud by žadatelům o azyl z těchto zemí úřady nevyhověly, mohli by se proti rozhodnutí bránit pouze u soudu. Žadatelé z ostatních zemí by se v případě odmítnutí azylu mohli stejně jako doposud bránit nejprve ve správním řízení.

Kenney podotkl, že v současnosti Kanada odmítá 58 procent žadatelů o azyl. To vysvětluje, proč je země oblíbenou destinací pro ty, jejichž žádosti jsou nepodložené, soudí ministerstvo pro přistěhovalectví.

Odmítnutí žadatelé navíc kvůli soudním řízením mohou zůstat v Kanadě v průměru čtyři a půl roku a v krajních případech až deset let. Stát jim během té doby hradí sociální pomoc a zdravotní péči. Podle ministra jde tak o jasné zneužívání kanadské velkorysosti a vláda doufá, že toto období zkrátí na jeden rok.

V Kanadě loni požádalo o azyl 2202 Romů z České republiky. Tamní úřady vyhověly žádosti zhruba v desetině případů. Příliv azylantů z Česka do Kanady prakticky ustal po zavedení vízové povinnosti. Stejně tak prudce klesl počet žadatelů o azyl z Mexika, pro něž Kanada zavedla víza ve stejný den jako pro Česko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám