Hlavní obsah

O waterboardingu prý věděla roky i demokratka Pelosiová

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

O simulovaném topení, tzv. waterboardingu, při výsleších osob podezřelých z terorismu věděli léta nejen představitelé bývalé americké vládní administrativy. Uvedla to ve středu stanice CNN s tím, že o něm v únoru 2003 byla informována i předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Nancy Pelosiová

Článek

Pelosiovou informoval její poradce pro bezpečnost Michael Sheehy. Předsedkyni Sněmovny oznámil, že vyšetřovatelé ze CIA tvrdou metodu použili na zadržovaném pohlavárovi teroristické sítě al-Kajda, Palestinci narozeném v Saúdské Arábii abú Zubajdovi.

Pelosiová dosud popírala, že by kdy o waterboardingu něco věděla, kromě toho, že vláda zvažovala jeho použití. Podle zdroje však později podpořila dopis republikánky Jane Harmové, který vyjadřoval znepokojení na zprávou o mučení při výslechu.

Co je waterboarding?
Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu tonutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám