Hlavní obsah

Letadlo se zřítilo v USA na hřbitov, nikdo nepřežil

Novinky, CNN, ČTK, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Butte
Aktualizováno

Při nedělní havárii letadla v americkém státě Montana zahynulo 14 lidí včetně sedmi dětí, uvedla CNN. Jednomotorový turbovrtulový letoun startoval v kalifornském Oroville (110 kilometrů severně od Sacramenta) a mířil do Bozemanu v Montaně. Ve městě Butte se zřítil na hřbitov. Letecká nehoda se stala také v Japonsku, kde havaroval stroj společnosti FedEx.

Foto: Ho, Reuters

Letadlo se 17 lidmi na palubě spadlo na hřbitov v Butte v Montaně.

Článek

Agentury původně hovořily o 17 mrtvých. Pilot během cesty změnil letový plán a zamířil do Butte. Havaroval při pokusu o přistání asi 150 metrů od tamního letiště. Letadlo, které se zřítilo do prostoru hřbitova, se ihned ocitlo v plamenech.

Očití svědkové tragédie uvedli, že letadlo se na hřbitov řítilo střemhlav. Na zemi ale pravděpodobně o život nepřišel nikdo.

Foto: Ho, Reuters

Letadlo se 17 lidmi na palubě spadlo na hřbitov v Butte v Montaně.

Letadlo se 17 lidmi na palubě spadlo na hřbitov v Butte v Montaně.

FOTO: Ho, Reuters

Podle mluvčího federální letecké správy Mikea Ferguse jsou mezi oběťmi i děti. Majitel letecké společnosti v Oroville Tom Hagler řekl, že do letadla nastupovalo asi deset dětí zhruba ve věku od šesti do deseti let a čtveřice dospělých.

Místní policie uzavřela hřbitov, na který se letadlo zřítilo.

FOTO: ČTK/AP

Letoun Pilatus PC-12 byl starý osm let. Let měl trvat dvě a půl hodiny. "Domníváme se, že šlo o výlet s lyžováním pro děti," řekl Fergus.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo.com

Je to již třetí velká letecká havárie ve Spojených státech od začátku letošního roku. Největší štěstí měli pasažéři letadla, s nímž v lednu piloti dokázali přistát na řece Hudson v New Yorku poté, co vypověděly oba motory. Všech 155 lidí na palubě přežilo.
V únoru spadlo letadlo na dům na newyorském předměstí Buffalo - o život přišlo všech 49 cestujících a také muž, který byl v domě.

U Tokia zemřeli Američané v nákladním letounu 

Na mezinárodním letišti Narita u Tokia v pondělí ráno místního času havaroval americký nákladní letoun Douglas MD-11 společnosti FedEx.

Letecké záběry havárie letadla v Japonsku

Oba muži na palubě zemřeli při převozu do nemocnice. Stroj havaroval při obtížném přistání za silného větru. Letadlo se vznítilo a hasičům trvalo asi půl hodiny, než požár dostali pod kontrolu.

Havarovaný letoun společnosti FedEx na japonském letišti Narita

FOTO: ČTK/AP

Je to vůbec první tragická nehoda na letišti od jeho otevření v roce 1978.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám