Hlavní obsah

Záchodový zákon o transsexuálech vyvolal v Karolíně emoce

Právo, Hedvika Miller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlotte

Severní Karolína vydala kontroverzní zákon, který zakazuje transsexuálům a gayům používat veřejné toalety opačného biologického pohlaví. V praxi to znamená, že transsexuál, který představuje ženu, ale je biologickým mužem, musí používat pánskou toaletu. A žena, která představuje muže, musí jít na dámskou.

Foto: Profimedia.cz

Centrum města Raleigh, metropole Severní Karolíny

Článek

Podle ochránců práv jde o nejradikálnější zásah do života homosexuálních a transsexuálních komunit, přičemž v USA nepamatují jiný podobný zákon. Pat McCrory, konzervativní guvernér Severní Karolíny, se ocitl pod palbou kritiky za diskriminaci.

„To jsem ještě neslyšel a už vůbec nerozumím tomu, jak to mohlo někoho napadnout. To budou na záchodech kontrolovat rodné listy? To nemá vláda nic na práci?“ rozčiluje se Ron Pasker (30), který se konzervativně vyslovuje proti sňatkům homosexuálů – tohle se mu ale zdá zcela absurdní.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Severní Karolína

V souvislosti se zákonem musí řešit situaci policisté. Jak reagovat, pokud někdo nařízení poruší – a jak rozpoznat, že jde o transsexuála, nebo jen nakrátko ostříhanou ženu? Budou kontrolovat u vchodu na WC průkazy totožnosti či snad, nedej bože, i víc? Takto aspoň komentují „záchodový problém" místní média, pravda, s dávkou nadsázky se zákonu i vysmívají s tím, že je prakticky nepoužitelný.

To, že guvernér ale nežertuje, však dokazují plány na vybudování extra záchodků pro tzv. neutrální pohlaví – a nebude to levná záležitost.

I firmy se bouří

Jen pár dnů po zveřejnění nových záchodových pravidel začaly reagovat velké firmy. Společnost PayPal zrušila výstavbu nové budovy v centru města Charlotte, což mělo přinést regionu milióny dolarů a zaměstnat na 400 lidí.

Omezením obchodních aktivit pohrozila letecká společnost American Airlines a bankovní společnost Wells Fargo, která má v Charlotte ředitelství. Basketbalová liga oznámila zrušení celonárodního zápasu All Star Game v roce 2017.

„Učitelé nemají dostatek peněz, univerzity jsou předražené a guvernér řeší toalety, to je šok i výsměch zároveň,“ shrnula Susan O'Keefeová, učitelka hudební školy v satelitním městě Cornelius. Celá kontroverze je námětem nekonečných diskusí. Lidí, kteří nesouhlasí, je daleko víc než těch, kdo to považují za ochranu vlastního soukromí.

Výběr článků

Načítám