Hlavní obsah

Boj proti drogám nikam nevede, legalizujme je, vyzval svět exšéf OSN Kofi Annan

Dosavadní metody boje proti drogám nepřinášejí žádné výsledky. Proto je na čase od nich upustit a drogy legalizovat. V eseji publikované na webu německého magazínu Der Spiegel to napsal bývalý generální tajemník OSN z let 1997 až 2006 Kofi Annan.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan

Článek

Veřejná politika by se podle Annana neměla rozcházet se skutečností, ovšem boj proti drogám se podle něj s realitou naprosto míjí. „Příliš často“ u něj převažují „emoce a ideologie“.

„Vezměte si lékařské využití marihuany. Víme, že zákonné povolení k užívání marihuany k lékařským účelům ve Spojených státech nevedlo k jejímu zvýšenému užívání teenagery, jak argumentovali kritici. Naopak, mezi lety 2010 a 2013 se téměř trojnásobně zvýšil počet úmrtí na heroin v USA, ačkoliv se zákon s tvrdými tresty nezměnil,“ píše Annan.

Boj proti drogám podle něj nepřinesl úspěch. Ročně stojí až sto miliard dolarů, přesto je 300 miliónů lidí drogově závislých. Vzniká tak obrovský černý trh s ročním obratem 330 miliard dolarů. „Pomyslete jen na Mexiko s 16 000 vraždami v roce 2013, z nichž mnohé jsou přímo spojovány s obchodem s drogami,“ uvedl bývalý šéf OSN.

Válka proti lidem

„Zákaz má na nabídku nebo poptávku po drogách malý dopad,“ prohlásil Annan a dodal, že boj proti drogám je do značné míry bojem proti uživatelům – válkou proti lidem.

„Věřím, že drogy zničily spoustu životů, ale chybná politika vlád jich zničila mnohem víc. My všichni chceme ochránit své rodiny před možnými ničivými důsledky drog. Pokud ale mají naše děti problémy s drogami, chceme, aby o ně bylo pečováno jako o pacienty, kteří se potřebují léčit, a ne aby dostaly nálepku zločinců,“ uvádí Annan.

Podle něj je proto na čase přestat stíhat uživatele drog, protože jejich problém je zdravotní, nikoliv trestní. Vidina světa bez drog je iluzí, a proto je třeba se dál soustřeďovat na snižování rizika spojeného s drogami. Annan v té souvislosti upozornil, že například veřejný program výměny jehel v Německu přispívá k mnohem nižšímu počtu případů nákazy HIV.

Annan vyzval, aby se společnost soustředila víc na veřejnou regulaci, prevenci a vzdělání. Jako dobrý příklad slouží zvyšování daní, omezení prodeje a efektivní kampaně proti kouření. „Je čas uznat, že drogy jsou nekonečně nebezpečnější, když zůstanou výlučně v rukou zločinců, kteří se na veřejné zdraví a bezpečnost vůbec neohlížejí,“ vyzval Kofi Annan.

Anketa

Měly by se drogy legalizovat?
Ano, všechny
19,9 %
Ano, ale jen některé
35,2 %
Ne
44,3 %
Nevím
0,6 %
Celkem hlasovalo 5810 čtenářů.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám