Hlavní obsah

Vědci objasnili záhadu Ceresu. Planeta zřejmě není ze Sluneční soustavy

– Moskva

Němečtí planetární experti přišli na kloub tajemství, které skrývala trpasličí planeta Ceres mezi Marsem a Jupiterem. Obří světélkující plochy nejsou mimozemská města, nýbrž solné pásy a půda bohatá na amoniak. To znamená, že Ceres zřejmě nepochází ze Sluneční soustavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA odhalila tajemství trpasličí planety CeresVideo: Reuters

 
Článek

Objasnění záhadného úkazu přinesla nová studie publikovaná v odborném magazínu Nature. Němečtí experti pracovali se snímky, které v červnu zaslala na Zemi americká sonda Dawn.

„Celkový pohled na světélkující plochy na Ceresu nám dává tušit, že se pod povrchem nachází zmrzlý slaný vodní roztok,“ cituje server NASA vedoucího výzkumného týmu Andrease Nathuesa z institutu Maxe Plancka.

Ceres se nachází mezi Marsem a Jupiterem. Ale ukazuje se, že nemá s ostatními planetkami v oblasti mnoho společného, zřejmě se tedy do ní dostal zvenčí. Astronomové předpokládají, že pochází z tzv. Kuiperova pásu, což jsou planetky, které se nachází až za Neptunem, poslední planetou Sluneční soustavy. Právě v této oblasti je přítomnost amoniaku mnohem běžnější než ve Sluneční soustavě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám