Hlavní obsah

V Saúdské Arábii se chystají poprvé volit i kandidovat ženy

Ženy nemají v ultrakonzervativní Saúdské Arábii téměř žádná práva. Nesmějí cestovat bez svolení mužského příbuzného, ani řídit auto. Letos je ale čekají hned dvě premiéry ve volební sféře - v místních volbách plánovaných na prosinec budou smět poprvé v historii království nejen hlasovat, ale i kandidovat.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Registrace kandidátů začala právě tuto neděli a potrvá 17 dnů.  Podle odhadů saúdskoarabských médií se na kandidátní listiny zapíše zhruba 70 až 200 žen.

Výnos, který jim to umožní, před čtyřmi lety vydal v lednu zesnulý král Abdalláh. Novinka je ovšem terčem ostré kritiky. Konzervativní duchovní varují před "směšováním mužů a žen", "morálním zlem" a "příklonem země na Západ". Abdalláhův nástupce král Salmán ale volební právo pro ženy otevřeně podpořil.

V politickém životě království vyznávajícího striktní vahhábovský výklad sunnitského islámu nehrály dosud ženy prakticky žádnou roli. Už před více než dvěma roky ale Abdalláh povolal 30 žen do 150členné Poradní rady. O obsazení tohoto svého poradního orgánu rozhoduje sám panovník.

Jmenována je i třetina členů místních rad, které mají navíc jen velmi omezené kompetence. Podle obhájců a aktivistů lidských práv proto volební reforma nejde dostatečně daleko a nepřinese žádný skutečný obrat k demokracii v zemi, které vládne královská rodina.

Na voličské seznamy se mohly začít saúdskoarabské ženy zapisovat už 22. srpna - ve střediscích určených výhradně pro ženy. Podobné to bude i při samotných místních volbách 12. prosince: odevzdávat hlasovací lístky budou ženy a muži v oddělených volebních místnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám