Hlavní obsah

Merkelová zůstává už pátý rok nejmocnější ženou světa

– New York

Nejmocnější ženou světa zůstává podle časopisu Forbes již pátý rok v řadě německá kancléřka Angela Merkelová. Na druhou příčku tradičního žebříčku stovky nejvlivnějších žen světa se dostala Hillary Clintonová, která se pokusí získat křeslo amerického prezidenta.

Foto: Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (vpravo) hovoří v roce 2011 s tehdejší americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Článek

Nejvýznamnější evropská politička získává v posledních letech první místo stabilně, protože se jí daří úspěšně zvládat krizi. Podle názoru časopisu ji však příště čeká velmi těžká konkurentka.

„(Merkelová) má v těchto dnech spoustu starostí: migranty ve Středomoří, ruské sankce, domácí skandály se špehováním, stabilitu eurozóny nebo pád letadla Germanwings – abychom uvedli několik palčivých problémů. Jedna věc, na kterou jistě nemyslí, ale my ano, je, že po amerických volbách v příštím roce může poprvé od roku 2010 ztratit svůj titul ve prospěch ženy, která má reálnou šanci stát se ,vůdkyní‘ světa,“ napsal Forbes v narážce na vzestup Clintonové v letošním žebříčku, který ji v případě vstupu do Bílého domu téměř jistě katapultuje na první místo.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Janet Yellenová míří do čela Fedu

Bývalá ministryně zahraničí USA, která se mezi stovkou nejvlivnějších drží jako jedna z mála žen od prvního vydání žebříčku v roce 2004, postoupila z loňského šestého místa na druhé.

Další místa z první desítky zaujímají většinou ženy spojené s firmami či ekonomikou. Třetí je americká podnikatelka Melinda Gatesová, manželka zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Čtvrtá skončila šéfka americké centrální banky Janet Yellenová, pátá generální ředitelka automobilky GM Mary Barraová a šestá šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Z političek je po Merkelové a Clintonové nejvlivnější brazilská prezidentka Dilma Rousseffová na sedmém místě. Její vliv však podle žebříčku rok od roku slábne.

Desítku doplňuje členka vedení Facebooku Sheryl Sandbergová, šéfka YouTube Susan Wojcickiová a první dáma USA Michelle Obamová.

Do stovky nejvlivnějších žen světa patří podle časopisu celkem osm hlav států včetně nově zvolené polské premiérky Ewy Kopaczové, 24 šéfek významných společností a 15 dolarových miliardářek.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Ewa Kopaczová

Moderátorka a televizní celebrita Oprah Winfreyová je na 12. místě – její osobní majetek odhaduje časopis na tři miliardy dolarů (75 miliard korun).

Nejmladší ženou první stovky se stala americká country zpěvačka Taylor Swiftová na 64. místě, která se ve svých 25 letech objevila v tomto hodnocení vůbec poprvé. Nejvýše postavenou ženou ze světa zábavy se stala americká zpěvačka Beyoncé Knowlesová, které redakce Forbesu přiřkla 21. příčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám