Hlavní obsah

Slováci poskytují na dálnicích bezplatnou pomoc řidičům v nouzi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Pracovníci slovenské Národní dálniční společnost (NDS) poskytují v rámci tzv. dálniční patroly bezplatnou pomoc v případě poruchy vozidla na dálnicích a rychlostních silnicích. Služba je zahrnuta v ceně dálniční známky a byla spuštěna těsně před Velikonocemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tato služba je poskytována 24 hodin denně 365 dnů v roce,“ uvedl v úterý generální ředitel NDS Milan Gajdoš.

Slovenští řidiči v nouzi mohou kontaktovat telefonicky pracovníky NDS. Dálniční patrola zajistí například výměnu kola, odtah vozidla na nejbližší parkoviště nebo doplnění pohonných hmot potřebných k dojezdu na nejbližší čerpací stanici. "Služba má opodstatnění, je příspěvkem ke zvýšení bezpečnosti," uvedl Gajdoš.

Ve vozidlech dálniční patroly je k dispozici nářadí, přenosné dopravní značení, hasicí přístroje, prostředky k odstraňování ropných produktů, balíčky pro poskytnutí první pomoc a tzv. karty pomoci motoristům ve 13 jazycích. Službu zabezpečuje 14 vozidel, která jsou umístěna na různých místech Slovenska.

Policie si to chválí 

Kromě technické pomoci řidičům v nouzi dálniční patrola zajistí také označení porouchaného vozidla dopravním značením, aby kleslo riziko kolize s projíždějícími vozidly.

Tuto formu pomoci řidičům ocenila i slovenská policie. "Pokud někdo zažil jen obyčejný defekt na dálnici, ví, že to vytváří nebezpečnou situaci. Platí to zejména na dálnici mezi Bratislavou a Trnavou, kde chybí odstavný pruh," uvedl policejní viceprezident Ľubomír Ábel.

Reklama

Související články

Slovenská vláda chystá dovolenkové šeky

Slovensko zavede poukazy na rekreaci pro rodiny se školou povinnými dětmi, pokud stráví dovolenou na Slovensku. Toto opatření bude součástí sociálního balíčku,...

Výběr článků

Načítám