Hlavní obsah

AI: Rada bezpečnosti civilisty nechrání, u genocidy by členové neměli mít právo veta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Loňský rok byl tragický pro civilisty postižené válečnými konflikty, uvedla ve výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Postihly milióny lidí a vlády ani mezinárodní organizace tomu nedokázaly nijak účinně zabránit. Navrhuje proto zbavit Radu bezpečnosti práva veta v případech genocidy.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Kouř po náletu syrského letectva na sklady zbraní radikálů na severu země

Článek

Reakce světa na násilné konflikty byla podle generálního tajemníka AI Salila Shettyho ostudná a neefektivní „Lidé trpěli barbarskými útoky a represemi, mezinárodní společenství nedostálo svým závazkům.“

Radě bezpečnosti OSN se nepodařilo vypořádat ani s těmi nejkrvavějšími konflikty, i když docházelo k páchání strašlivých zločinů na civilistech. Podle Shettyho „zoufale selhala“ při ochraně civilistů. Místo aby jim pomohla, pět stálých členů – Velká Británie, Čína, Francie, Rusko a Spojené státy používali své veto, aby „prosazovaly své politické nebo geopolitické zájmy nad (zájem) chránit civilisty“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prchající Ukrajinci ve svých vozech čekají v dlouhých kolonách na hranicích s RuskemVideo: Reuters

Amnesty proto vyzvala pět stálých členů RB, aby se vzdaly svých práv veta v případě genocidy a dalších hromadných zvěrstev.

„Mohlo by dojít ke změně pravidel hry. OSN by tak dala najevo, že chce pomoci chránit životy civilistů,” uvedl Shetty. Velké Británie Shettyho kritiku odmítla s tím, že nikdy nevetovala akci na ochranu civilistů

Záplava ohnisek napětí

Situace je kritická zejména v Sýrii a Iráku, násilí v masovém měřítku ale zažívali i obyvatelé Izraele, Palestiny, Ukrajiny či Nigérie. Ozbrojené skupiny se loni dopustily porušení lidských práv v nejméně 35 zemích světa, tedy přibližně v jedné pětině ze 160 zemí, které AI sledovala.

„V důsledku činnosti skupin jako Boko Haram, Islámský stát a Aš-Šabáb dochází k přelévání konfliktů přes hranice jednotlivých států. Další civilisté tak budou nuceni žít pod kontrolou kvazistátů, budou předmětem zneužívání, pronásledování a diskriminováni,” uvedla ředitelka výzkumu Amnesty International Anna Neistatová. AI varovala, že kvůli tomu letos uprchlíků přibyde.

AI upozornila na to, že v nejméně 18 zemích došlo k válečným zločinům. V 62 zemích justice poslala do vězení lidi, kteří uplatňovali své právo na svobodu projevu a shromažďování; 82 států podle organizace své občany mučilo nebo s nimi špatně zacházelo.

AI rovněž spočítala, že v 78 zemích platí zákony kriminalizující lidi kvůli jejich homosexuální orientaci a že ve 28 státech jsou zakázány potraty i v případě, kdy jde o důsledek znásilnění nebo kdy těhotenství ohrožuje život ženy.

Diskriminace Romů v ČR

V souhrnu týkajícím se České republiky se AI stejně jako v předchozích letech zaměřila zejména na diskriminaci romské menšiny.

Podle ní Česko dál segreguje romské žáky a brání jim v rovném přístupu ke vzdělání. Zpráva zmiňuje i rostoucí nepřátelství k muslimské komunitě a špatné zacházení s pacienty v psychiatrických léčebnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám