Hlavní obsah

Maďarsko čelí přílivu běženců z Kosova, starosta chce plot na hranici

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Maďarsko řeší rostoucí množství nových žádostí o politický azyl ze strany kosovských Albánců, kteří prchají před chudobou na Západ. V zemi se stále častěji ozývají hlasy po zpřísnění imigračních zákonů. Kosovských běženců tam dorazí každý měsíc zhruba tisícovka a jeden ze starostů měst na hranici se Srbskem chce oddělit oba státy plotem.

Foto: MTI

Běženci z Kosova na území Maďarska asi sto metrů za hranicí se Srbskem

Článek

„Hrozí humanitární katastrofa. Žádám postavení plotu na srbsko-maďarské hranici,“ uvedl na sociální síti László Toroczkai, starosta jihomaďarské obce Ásotthalom.

Starosta tvrdí, že mezi kosovskými běženci jsou i nebezpeční zločinci. „Nechci žádné násilí, jen plot vybudovaný z prostředků Evropské unie a za ním maďarskou pohraniční stráž. Jedině tak budeme mít migraci pod kontrolou,“ napsal Toroczkai, který je lídrem extremistické organizace 64 žup.

„Je to určitě levnější řešení, než když maďarská policie pátrá po migrantech po celé zemi. Pokud je i chytí a vyhostí je, oni se zase vrátí a vše začíná od začátku,“ dodal starosta. Toroczkai upozornil, že běženci z Kosova jsou často nedostatečně oblečeni a hrozí jim podchlazení až smrt.

Enormní nárůst pokračuje

Začátkem týdne zadrželi ve vlaku na lince Budapešť - Vídeň 330 kosovských občanů. Museli vystoupit ve městě Győr, protože neměli platné doklady. Většina z nich okamžitě požádala v Maďarsku o azyl. „V roce 2012 požádalo o azyl v Maďarsku 2157 lidí, v 2013 devatenáct tisíc a loni jsme měli přes dvaačtyřicet tisíc žádostí o azyl,“ uvedla ředitelka úřadu pro imigraci a občanství Zsuzsana Véghová.

Nárůst byl patrný především v posledních měsících roku 2014 a tento trend pokračuje i letos. Většinou se jedná o občany Kosova, ale také Afghánistánu a Sýrie.

Maďarská média se zmínila i o neuvěřitelném případu, kdy se z Kosova do Maďarska chtělo dostat kompletní obyvatelstvo menší kosovské vesnice včele se starostou, učitelkou, pošťákem a hasičem.

Mezi běženci jsou většinou nezaměstnaní muži. „U nás není nic, jen mafie a bída. Již 15 let jsem bez práce,“ řekl Maďarské televizi muž z Kosova. „Mám bratra v Německu. Chci za ním,“ uvedl další muž z Kosova.

Mezi běženci je také hodně těhotných žen. Převaděči jim namluvili, že pokud dítě porodí na maďarském území, dostane okamžitě občanství Evropské unie.

Orbán: Je potřeba zavřít dveře

Maďarský premiér Viktor Orbán se nechal slyšet, že jeho země „musí zavřít dveře“ před ekonomickými uprchlíky. Premiér upozornil, že Maďarsko se pro běžence stále více mění z tranzitní země v zemi cílovou.

Občané Kosova přijíždějí masově autobusy do Bělehradu, pak se snaží nějakým způsobem, často taxíky, dostat do města Subotica poblíž srbsko-maďarské hranice.

„Denně přijíždí do Bělehradu přes 500 kosovských Albánců,“ tvrdí bělehradský taxikář. Albánci využívají snižování napětí mezi Bělehradem a Prištinou. Občané Kosova mohou od listopadu 2014 cestovat do Srbska jen s občanským průkazem.

Reklama

Výběr článků

Načítám