Hlavní obsah

U Skotska se potopila loď z Hamburku, u Vietnamu zase zmizelo norské plavidlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě nákladní lodi šly ke dnu v noci na neděli. U Skotska havarovala loď Cemfjord hamburské firmy plující pod kyperskou vlajkou a zmizelo nejméně osm lidí. Osmnáct členů filipínské posádky norské nákladní lodi pravděpodobně zahynulo při další nehodě u Vietnamu. Záhadně přežil jen kuchař.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potopení lodi Cemtjord u Skotska, posádka je nezvěstná Video: Reuters

 
Článek

Hledání bude pokračovat, i když posádka s největší pravděpodobností nehodu nepřežila. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Převrácenou loď, která převážela cement, objevil proplouvající trajekt v úžině mezi severním výběžkem Velké Británie a souostrovím Orkneje. Do pátrání se zapojily čtyři záchranné čluny, dva vrtulníky a několik dalších lodí.

Podle rejdařství Brise z německého Hamburku, které loď provozovalo, tvořilo posádku sedm Poláků a jeden Filipínec. Plavidlo údajně nevyslalo před potopením žádný nouzový signál. Příčina nehody zatím není známa, na místě ale v době potopení panovalo bouřlivé počasí se silným větrem.

Pátrání pokračuje v případě obou lodí. Norská loď vezla bauxit z Malajsie do Číny. Vietnamské úřady s pomocí obchodních lodí Libérie, Ománu, Singapuru a Číny pokračují v prohledávání vod v okolí nehody. Akci však komplikuje nepříznivé počasí se silným větrem, který zvedá vysoké vlny.

Jediným přeživším nehody je podle všeho hlavní lodní kuchař, který však odmítá z nejasných důvodů s vietnamskými záchranáři spolupracovat. Stále tak není známo, co k potopení lodi vedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám