Hlavní obsah

Na treku kolem Annapurny zahynulo nejméně 29 osob, včetně dvou Slováků

Novinky, ČTK, ivi, jky
Aktualizováno

V Nepálu se od středy pohřešuje nejméně 85 horolezců. Všichni se ztratili během sněhových bouří a následných lavin, které postihly oblíbenou trekingovou trasu. Agentura Reuters prozatím nahlásila 20 mrtvých, podle informací agentury DPA je potvrzeno 29 obětí, což se shoduje s informací BBC News. Podle agentury DPA jsou mezi oběťmi i dva Slováci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepál sužují sněhové bouře a laviny, záchranáři přepravují turisty do bezpečíVideo: Reuters

 
Článek

Přívaly sněhu, netypické pro toto období, připravily podle agentury DPA na pěším okruhu kolem osmitisícovky Annapurna o život mnoho Nepálců, nejméně čtyři Kanaďany, tři Poláky, tři Izraelce, dva Slováky, jednoho Inda a jednoho Vietnamce. Kromě horolezců zahynuli také tři místní pastevci jaků, napsal server BBC.

Záchranáři sdělili, že počet pohřešovaných vychází ze seznamu horolezců, kteří se zaregistrovali k výpravě v dané oblasti. Jak uvedla agentura Reuters, nepříznivé podmínky ale nemusely postihnout všechny. Desítky lidí se však stále ještě pohřešují a počet obětí tak zřejmě ještě není konečný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Horské záchranné týmy v Nepálu ve čtvrtek obnovily pátrání po desítkách pohřešovaných horolezců.

Je možné, že někteří turisté již region opustili. Třiadvacet dalších horolezců se podařilo zachránit a asi 15 se jich zotavuje v nemocnici v nepálské metropoli Káthmándú, dodala agentura Reuters.

Zachránili sedm Slováků a jednoho Čecha

Netypické počasí do oblasti přinesly dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu zasáhl východní Indii. Do záchranné akce už ve čtvrtek vyrazil první vrtulník a další se k němu během dne připojí, pokud se nezkazí počasí.

Stránka na sociální síti Facebook, která vznikla ve středu na pomoc příbuzným, kteří pohřešují své blízké, se rychle zaplnila znepokojenými vzkazy z USA, Kanady, Austrálie a Jižní Koreje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Podle středečních zpráv jsou mezi oběťmi, které zaskočily přívaly sněhu na pěším okruhu kolem osmitisícovky Annapurna, krom Nepálců také Poláci, Izraelci, nejméně jeden Vietnamec a Kanaďané.

Slovenský server Expedition.sk informoval, že sněhová vichřice zasáhla i desetičlennou slovenskou výpravu a tři nepálské horské průvodce, na jejichž základní tábor u hory Dhaulágirí se již v úterý zřítila lavina. Zatímco sedm Slováků a jednoho Čecha se ve středu podařilo zachránit, vedoucí expedice Ján Matlák (60) a jeho zástupce Vladimír Švancár (58) zahynuli. Záchranáři nalezli jejich těla.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a nyní v říjnu se na něj vydává mnoho turistů.

Nepálský turistický ruch se stále ještě vzpamatovává z letošní katastrofy, kdy v dubnu zabila ledová lavina 16 šerpů na Mount Everestu. Šlo o nejhorší neštěstí v dějinách nejvyšší hory světa.

Reklama

Související články

Nepál dočasně zakázal výstup na Mount Everest

Kvůli neštěstí, při kterém v pátek zahynulo nejméně 13 horských průvodců, nepálské úřady dočasně zakázaly výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Jde...

Výběr článků

Načítám