Hlavní obsah

Británie vybírá místo pro vesmírnou základnu, favoritem je Skotsko

Británie chce na svém území vybudovat do roku 2018 komerční raketovou základnu, ze které budou do kosmu vysílány nejen satelity, ale také vesmírní turisté. Žhavým kandidátem pro základnu, která bude první takového druhu mimo Spojené státy, je podle expertů Skotsko. Informovaly o tom v neděli servery stanice BBC a listu The Guardian.

Foto: Mark Greenberg, Reuters

Zájem startovat ze Skotska projevila i společnost Virgin Galactic britského magnáta Richarda Bransona, která chce do vesmíru dopravit turisty.

Článek

Osm možných lokalit bude oznámeno v úterý na mezinárodním aerosalonu ve Farnborough.

Rozhodnutí o výstavbě vesmírné raketové základny v Británii představuje podle médií velkou změnu v postoji britské vlády k vesmírné politice. Ještě donedávna se ministři k tomuto tématu stavěli spíše odmítavě, ale současný impozantní ekonomický vzestup britských vesmírných společností, jako je například firma Surrey Satellites Technology, přispěl k přehodnocení jejich postoje.

"Jsem potěšen, že se vláda pustila do těchto ambiciózních plánů a chce vytvořit v Británii vesmírnou základnu do roku 2018. Základna bude klíčem, který nám otevře vstupní dveře ke komerčním vesmírným letům," konstatoval náměstek britského ministra financí Danny Alexander.

Zájem má i Virgin Galactic

Seznam s názvy potencionálních lokalit je až do úterý přísně tajný, ale experti předpokládají, že by mezi těmito oblastmi mohly být zahrnuty severní Skotsko, Bristol, Norfolk a souostroví Vnější Hebridy. K žhavým tipům patří například základna Lossiemouth v zálivu Moray na skotském pobřeží, která již hostí velké záchranné centrum s helikoptérami a společnost Virgin Galactic ji označila jako vhodné místo pro vysílání jejích vesmírných lodí.

Společnost Virgin Galactic britského magnáta a miliardáře Richarda Bransona hodlá realizovat své první turistické vesmírné lety již na konci tohoto roku ze základny v Novém Mexiku. Pasažéři by měli absolvovat 150 minut dlouhý let v malé kosmické raketě, která se s nimi vznese do výšky asi 100 kilometrů a dopřeje jim asi šest minut ve stavu beztíže. Let má stát asi 120 tisíc liber (4,14 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám