Hlavní obsah

V muslimském světě roste strach z islámského teroru

Mezi muslimským obyvatelstvem žijícím v zemích od Blízkého východu až po jižní Asii narůstají obavy z islámského extremismu. Vyplývá to z nového průzkumu, který provedl ústav Pew Research Center. Obavy souvisejí zejména se stále pokračující válkou v Sýrii a s nárůstem aktivit radikálů z Boko Haram v Nigérii.

Foto: Steve Crisp, Reuters

Islámského extremismu se nejvíce obávají v Libanonu, záběr je z atentátu v centru Bejrútu.

Článek

Průzkum ukázal, že Al-Káida, libanonský Hizballáh, islamisté z Boko Haram působící v Nigérii, ale i palestinské radikální hnutí Hamás, které nyní ovládá Pásmo Gazy, mezi lidmi ztrácejí podporu.

V Libanonu, který sousedí se Sýrií, uvedlo 92 procent dotazovaných ze sunnitských, šíitských i křesťanských komunit, že se obává islámského extremismu. Vloni jich bylo 81 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Větší počet lidí než před rokem má z militantů strach i v Jordánsku a Turecku, které rovněž hraničí se Sýrií, oba státy přijaly na svá území velké množství syrských uprchlíků. V Turecku stoupl počet obávajících se z 37 procent na 50 a v Jordánsku z 54 na 62 procent.

V Tunisku vzrostl počet respondentů obávajících se extremismu ze 71 procent na 80 procent, v Egyptě pak  z 69 procent na 75 procent.

V Izraeli se muslimských extremistů bojí 84 procent obyvatel, přičemž více se obávají místní Židé (87 procent) než izraelští Arabové (66 procent) Na západním břehu Jordánu se obává islámského extremismu 57 procent obyvatel a v pásmu Gazy 79 procent.

Situace v Asii a v Africe

V Asii mají z islámského extremismu obavy velké většiny dotazovaných v Bangladéši (69 procent), Pákistánu (66 procent) a Malajsii (63 procent), uvádí se ve zprávě ústavu Pew Research Center.

Například ale v Indonésii, kde žije nejvíce muslimů na světě, místní obyvatelé tyto obavy převážně nesdílejí. Strach z radikálů vyjádřilo jen 40 procent respondentů, uvedla s odkazem na průzkum agentura AFP.

V Nigérii se 79 procent obyvatel vyslovilo proti aktivitám islamistických milic Boko Haram, které stojí za mnohými krvavými útoky z poslední doby a rovněž za únosem více než 200 školaček.

Militantní hnutí Tálibán odsoudilo 59 procent Pákistánců. Proti činnosti palestinského hnutí Hamás se postavilo 53 procent palestinských respondentů, v Pásmu Gazy jich bylo dokonce 63 procent, uvedl rovněž průzkum.

Institut prováděl výzkum od 10. dubna do 25. května (tedy ještě před současnou ofenzívou sunnitských radikálů z Islámského státu v Iráku) ve 14 státech. Odpovídalo přes 14 200 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám