Hlavní obsah

Brazílii před šampionátem ovládly pouliční bitky

Novinky, sad

Situace v Brazílii je několik dní před fotbalovým šampionátem napjatá. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům během stávky zaměstnanců hromadné dopravy v Sao Paulu, informovala BBC.

Foto: Nelson Antoine, Reuters

Nepokoje v Sao Paulu

Článek

Téměř polovina stanic metra zůstala v brazilském velkoměstě zavřená, v ulicích je chaos a mistrovství světa má přitom začít už 12. června. Obrovské zácpy Sao Paulo v pátek ochromily, nekonečné kolony aut prý dosahovaly délky až 250 kilometrů.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Stávka v Sao Paulu

Zaměstnanci metra chtějí ročně přidat nejméně 12,2 procenta, ale s vedením města se nedohodli. Nabízí jim nárůst nanejvýše 8,7 procenta, zaměstnanci přitom původně přednesli požadavek na 16,5 procenta.

Foto: Lunae Parracho, Reuters

Rozzlobení brazilští indiání hrozí luky.

Brazilici ovšem demonstrují už několik týdnů a nejen v Sao Paulu. Nespokojení občané považují obrovské investice do fotbalu za skandální v situaci, kdy chybí nemocnice, školy a řada lidí ani nemá kde bydlet. Demonstranti žádají, aby lidem, kteří se museli kvůli výstavbě infrastruktury pro šampionát vystěhovat, poskytla vláda náhradní bydlení.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Letiště v Sao Paulu hlídá armáda.

Zatímco chudí vyhrožují, že naruší šampionát, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová už varovala, že proti nim vyšle vojáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám