Hlavní obsah

Svět má nakročeno k oteplení až o pět stupňů, hrozí extrémní klimatické výkyvy

– Londýn
Novinky, rei

Teplota na Zemi by mohla vzrůst nad dvojnásobek hraničních hodnot, varovala v pondělí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Poukázala na rekordní nárůst produkce oxidu uhličitého (CO2) v loňském roce a v té souvislosti upozornila, že teploty na planetě by mohly v průměru vzrůst až o 5,3 stupně Celsia.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

“Tato zpráva ukazuje, že cesta, po které v současnosti jdeme, pravděpodobně vede k nárůstu teploty o 3,6 až 5,3 stupně Celsia,” citovala agentura AP ředitelku IEA Marii van der Hoeven.

Podle části vědecké obce by měl být růst teploty na Zemi v tomto století snížen v průměru pod dvě procenta. Jinak hrozí nebezpečné klimatické jevy, jako jsou bouře, povodně, extrémní sucha či zvedání hladiny moří. Na tomto závěru se shodli účastníci klimatické konference OSN v Durbanu v roce 2010.

Dosažení tohoto cíle ale předpokládá, aby emise CO2 do roku 2020 nebyly vyšší než 44 miliard tun ročně. Jejich objem však každým rokem roste; loni jich bylo vyprodukováno rekordních 31,4 miliardy tun. To je oproti předchozímu období víc o 1,4 procenta.

IEA proto doporučuje vládám světových zemí, aby přijala opatření zlepšující energetickou účinnost. Mimo jiné navrhuje částečné zrušení podpory fosilních paliv.

V USA pomohla těžba z břidlice

Nejvíc CO2 loni vyprodukovala Čína, objem emisí naopak poklesl v Evropě i v USA, kritizovaných v minulosti za to, že nepodepsaly závazky v Kjótském protokolu.

Spojené státy se nyní díky těžbě tzv. břidlicového plynu dostaly v produkci emisí CO2 na hodnoty z doby před dvaceti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám