Hlavní obsah

Soud přijal Mubarakovo odvolání, bude nový proces

– Káhira

Egyptský kasační soud v neděli přijal odvolání exprezidenta Husního Mubaraka proti trestu doživotního vězení za jeho podíl na represích během lidového povstání v roce 2011 a nařídil nový proces,jak oznámily tiskové agentury.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Soud v Káhiře rozhodl stejně i v případě Mubarakova někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího, přijal také odvolání exprezidentových synů Alá a Gamala a šesti někdejších představitelů bezpečnostních složek.

Čtyřiaosmdesátiletý Mubarak stál v čele Egypta po tři desetiletí, než 11. února 2011 rezignoval pod masivním tlakem protestních demonstrací. Ty si za 18 dnů vyžádaly životy téměř 850 lidí. Loni v červnu byl odsouzen k doživotnímu vězení. Tribunál ho shledal vinným z toho, že nevydal rozkazy, které by zabránily smrti více než 800 demonstrantů při potlačování revolty.

Exprezident si trest odpykává ve věznici na okraji Káhiry. Většinu času musí kvůli svému zdravotnímu stavu trávit na vězeňské klinice, odkud už musel být několikrát převezen do vojenské nemocnice. Mubarakovo zdraví je předmětem mnoha spekulací, pravidelně se objevují zprávy o jeho prudkém zhoršování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám