Hlavní obsah

Mali žádá OSN o okamžitou vojenskou pomoc

– New York

Vláda Mali vyzvala OSN k "okamžitému" schválení mandátu mezinárodních vojenských sil na svém území, které by měly obnovit kontrolu nad severem země obsazeným islamisty. Oznámil to v pondělí v newyorském sídle OSN francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Odvolal se přitom na dopis, který prozatímní vedení Mali odeslalo generálnímu tajemníkovi světové organizace Pan Ki-munovi.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovník skupiny MUJWA před policejní stanicí ve městě Gao

Článek

Vláda Mali požádala Radu bezpečnosti na základě sedmého článku Charty OSN o vyslání mezinárodních vojenských sil, které by "armádě Mali pomohly znovu dobýt obsazené území na severu země," uvedl Fabius. V dopise se podle něj uvádí, že vojenská pomoc by měla být poskytnuta "okamžitě". Mluvčí Pan Ki-muna podle agentury Reuters přijetí dopisu potvrdil s tím, že šéf OSN dokument zkoumá.

Podle Fabiuse bude dopis předmětem diskusí na vysoké úrovni během Valného shromáždění OSN, jeho všeobecná rozprava dnes v New Yorku začíná. Francouzská vláda už o problému zahájila konzultace s ostatními členy Rady bezpečnosti.

V Bamaku bylo v pondělí oznámeno, že Mali a blok západoafrických států ECOWAS se dohodly na podmínkách rozmístění afrických vojenských sil na maliském území. Západní státy jsou ale k dohodě skeptické a nemají navíc zatím žádné informace o stanovisku Ruska, které může vyslání vojsk v Radě bezpečnosti vetovat.

Sever Mali je téměř půl roku obsazen radikálními islamisty. Březnového svržení prezidenta a následné politické krize v Mali využily islamistické skupiny k obsazení severu země. Mají vazby na severoafrickou větev teroristické sítě Al-Káida a prosazují vládu podle islámského práva šaría.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám